Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Ensam och kreativ

Jag är en person som trivs utmärkt i mitt eget sällskap - helt ensam med mig själv. Jag njuter av att läsa en god bok, se på en film eller göra något som behöver fixas till. Jag uppskattar min egen tid där jag inte behöver prata med någon eller förhålla mig. Det händer att jag pratar högt med mig själv och i det finns det ett visst underhållningsvärde. Att vara ensam med mig själv är ett sätt att ladda batterierna och inget jag tycker är besvärande alls.

Hur ser du på ensamhet? Ordet i sig har en negativ klang, tycker jag. Ensamhet tolkas så som något ofrivilligt. Men alla är vi olika. Kanske det är bättre att tala om personlighetstyper? Introverta eller extroverta människotyper? Ja, det är väl två ytterligheter på en skala, men du kan alltid göra ett litet test här för att skaffa dig en bild av din egen personlighet.

Jag trivs absolut med människor, att gå på fest och att det händer mycket omkring mig. Men endast då jag har möjligheten att mellan dessa tillfällen dra mig tillbaka till en egen vrå. Och då funderar jag. Kanske jag funderar mer än genomsnittet på livet och allt annat spännande? Och jag är också som mest kreativ när jag är ensam, tar en promenad eller står i duschen. Det är svårt att tänka till utan ensamhet, det blir för mycket brus som distraherar. Jag är helt klart den kloke Per Penning då jag hinner dröja med svaren på de svåra frågorna.

Ensamhet föder kreativitet och att vara kreativa är viktigt för oss. Att skapa nya idéer eller att tänka efter riktigt noga kring vad vi egentligen vill, tycker om eller helst avstår ifrån. Att inte bara följa med strömmen utan att utveckla sin personlighet och på så sätt skaffa sig mer frid i sinnet. Stillhet och tystnad ger dig möjlighet att bättre lära känna dig själv. Ensamhet ger dig möjlighet att fundera kring viktiga ting så som ansvar, privilegier och livslagar. Att njuta av sitt eget sällskap är givande, kreativt och behagligt.

Eller som William Wordworth uttrycker det:

När vi från våra bättre jag alltför länge har varit åtskilda av världens oro, utleda på dess göromål eller trötta på dess nöjen, hur barmhärtig, hur välgörande är då inte ensamheten.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Ensam? Kalla det "själv" istället!

    Jag älskar att vara själv... jobbar hemifrån sen ett antal år tillbaka, men det bekommer mig inte. Trots det anses jag vara en extremt utåtriktad och social person...

    //Simplicity

    SvaraRadera
  2. Själv - det låter bättre. Själv är bäste dräng. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg