Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Räntebana

Det är en märklig känsla nu när familjen Penning har blivit vanliga villaägare i ett idylliskt bostadsområde. Mycket mer Svensson än så är väl inte möjligt? Ingen hund men dock en Volvo. Och numera belånade groteskt högt om vi jämför med tidigare. Istället för 1,1 miljoner kronor har vi nu 2,6 miljoner kronor i bolån. Därmed så blir också räntekostnaden genast en betydligt större post bland utgifterna. Men jag tar det med jämnmod.

För när är man egentligen att anses vara överbelånad? För mig har aldrig bostaden ansetts vara ett investeringsobjekt och det lär det inte bli den här gången heller. Att marknadsrörelserna påverkar även bostäder är helt naturligt och att försöka planera sina flyttar utifrån det är varken enkelt eller kanske ens fruktbart. Och om man så som familjen Penning avser att bo kvar under kanske femton år så är det att bortse ifrån om vi köpt dyrt eller billigt vid en framtida försäljning.

Däremot så sitter jag och studerar bolåneräntorna för att jämföra de villkor som vi fick i samband med bostadsbytet och det ter sig ganska bra. 3,73 % respektive 3,88 % på en ettåring och en tvååring. Vän av ordning vet att jag brukar rekommendera rörliga bolåneräntor. Och så är det fortsatt. Men undantaget som bekräftar regeln är att jag tror att våra korta bindningstider kommer att löna sig en liten aning jämfört med att ligga rörligt. Det återstår att se vad Riksbanken tar sig för framöver för att konstatera om vi gjorde rätt eller ej.

Familjen Penning ska alltså betala ungefär tiotusen kronor per månad i bolåneräntor. Det är en slant per år. Och till det amorterar vi fyratusen kronor. På pluskontot står billigare uppvärmning och kortare bilresor - dessa båda poster värderar jag till tiotusen respektive tjugofemtusen kronor per år. Energi lär inte bli billigare i framtiden. På plussidan finns också tid. Mycket tid. Åttio timmar mindre i bilen per år motsvarar två hela semesterveckor. Och tid är mer värt än något annat, enligt mig.

Åtta kartonger. Så många är det kvar. Sådana kartonger med svåra saker som man inte vet var de ska placeras eller om de ens ska behållas. Så de får stå där de står ett tag till.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Generellt ogillar jag verkligen att betala ränta, men det låter som om ni har gjort ett medvetet byte och att ni får andra fördelar. Jag skulle aldrig permanent bosätta mig på ett ställe som är mer än 20 minuter från mitt jobb eller där jag är absolut beroende av bilen. Det är tre kostnader som jag tycker man alltid ska försöka minska för de tillför verkligen ingenting

  1. Ränta
  2. Energikostnader (se förbrukning)
  3. Pendligskostnader (ska man betala för att få jobba:-)

  SvaraRadera
 2. Nu finns det buss att tillgå här men kollektivtrafiken är ganska primitiv, dessvärre. :)
  I teorin skulle jag kunna arbeta hemifrån åtminstone två dagar per vecka men arbetsgivaren är också kvar i forntiden.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg