Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Skenhelig eller godheten själv?

Jag har varit på ett antal konfirmationer under året. Ja, jag är själv är döpt i Svenska Kyrkan och även konfirmerad. Numera är jag en vilsen själ utan kyrka, väldigt behagligt vill jag tillstå. Det finns många skäl att inte tillhöra ett trossamfund alls. Pedofili,homofobi och kvinnofientlighet är mina starkaste argument. Fader vår? Hur länge ska snoppen hänga med i Svenska Kyrkan? Och de som idag konfirmerar sig - varför gör de det?

Jag beklagar, men jag tycker att kyrkan och dess högtider är så bottenlöst tråkiga. Distans och humor har jag inte upplevt på någon gudstjänst. Och konfirmationerna jag bevistat stärker min ståndpunkt - kan det inte bli roligare än så här så har trossamfunden en trist tid framför sig. Religiösa saknar ofta humor - har jag fel?

Hur hycklande är en konfirmation, egentligen? Det talas om kärlek, omtanke och mänsklighet. Kollekten tas upp till de svältande på Afrikas horn. Efter spektaklet firas konfirmanderna med en uppsjö av presenter - så som ringar, halsband och smycken. Om man nu tror sig funnit sin Gud i konfirmationens tecken -  varför inte avstå presenterna och skänka till bättre behövande? Nej, jag säger det rätt ut - konfirmationen är bara en tradition som hålls levande med konstgjord andning, inte helt olik jul och påsk.

Vad som också slår mig är kopplingen mellan en tro och medmänsklighet. Vad har de egentligen för kontaktytor alls? Om jag nu tror på något - varför ska det påverkar mig, så som individ, att göra de rätta handlingarna för mina medmänniskor?

Allt för många ser rättsnören i sin tro som de följer för att en gång komma till något himmelskt paradis. Är du bara god och rättvis ska Gud se det och belöna dig. Hur skenheligt är inte det? Egen vinning via handling - inte har det med godhet och medmänsklighet att göra.

Nej, varför inte bara göra ditt bästa - alltid - för att vara en god medmänniska? Inga baktankar, bara vara korrekt mot dina nära, kära och alla andra. Varför ska kyrkan eller trossamfunden ha ensamrätt på dessa värden? Etik och moral är mänskliga värden i första hand.

Idag satt jag lugn och trygg i min egen tro när alla andra församlade stod upp och läste trosbekännelsen under konfirmationen. Jag är troende men min tro har inget med paradis, helveten eller evigt liv att göra. Jag tror på människorna och deras förmågor att vara just mänskliga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej Per.

  Tack för en intressant och lite annorlunda blogg.

  Jag har precis startat bloggen Finansdepartementet.
  Du hittar den på http://finansdepartementet.blogspot.com

  Kommer skriva aktieanalyser, om tillgångsfördelning, om min portfölj samt lite annat.

  Tänkte att du kanske kunde vara intresserad av innehållet.
  Kika in vettja!

  // Charles
  finansdepartementet.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Hej och tack, Charles. :)
  All lycka med din blogg - jag ska hålla mig informerad om den.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar din inställning angående tro.
  Instämmer till fullo.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg