Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Svaret skyldig

Idag har jag påbörjat mitt nya liv. Det är inte första gången jag gör det. Ett nytt liv - låter det inte en aning som ett dataspel? Några felsteg, du är död men i sig inget problem så länge det finns extraliv att tillgå. Några bonusliv har inte jag, tyvärr. En katt har ju nio? Orättvist.

Mitt senaste 'nya' liv skiljer sig inte speciellt ifrån de tidigare försöken till bot och bättring - att äta sundare, motionera något och, baske mig, se till att sova minst sju timmar per natt. För ganska ofta är jag så trött att jag blir trög, helt enkelt. Sömn är viktigt för hälsan, det med. Det är tur att det finns goda förebilder som kan sporra. Jag är optimist - den här gången fixar jag det.

Idag så bommade jag en liten blankning. Börsen jazzade upp och ned för mycket så att min stopp loss löste ut. Men det är väl så man lär sig? Det är i sin ordning då jag inte trixar med mer än högst 2 procent av portföljen i dylika affärer. Resterande pengar ligger i en madrass kallad kort räntefond.

Enligt en undersökning gjord av Aktiespararna så är få aktiesparare skuldsatta. Det låter intressant. Visserligen ingen statistiskt fastställd studie men likväl intressant. Enligt de svar som givits har över 40 procent inga skulder alls. Häpp! Imponerar på mig.

Skuldkvoten - skulder i förhållande till årsinkomst före skatt - är ett spännande instrument. Ja, egentligen så finns det flera olika skuldkvoter. Utöver den redan nämnda så kan skuldkvoten också vara förhållandet mellan tillgångar och skulder. En tredje variant, som är nog så intressant, är räntekvoten - förhållandet mellan hushållets ränteutgifter och disponibel inkomst. Räntekvoten visar alltså tydligt hur stressad ett hushålls privatekonomi är.

Sedan familjen Penning bytte bostad så har våra båda skuldkvoter stigit markant. Tar vi den första - Skuld/Lönekvot - är den idag 359 procent. Det låter mäktigt och tröttande, till och med utmattande. Amortering och att skaffa sig en högre inkomst är de två botemedel som står till buds. För jämför vi med krisande länders statsskulder i förhållande till BNP borde vår kreditvärdighet sättas till noll. Dessutom så är frågan om Aktiespararnas resonemang stämmer - de flesta Skuld/Lönekvotberäkningar görs med disponibel inkomst, det vill säga efter skatt. 476 procent blir då vår kvot.

Den andra kvoten ter sig bättre. Skuld/Tillgångskvoten är 78 procent. Och för att hålla den i schack finns det verktyg så som att amortera eller att investera framgångsrikt. Den tredje kvoten - Ränte/Lönekvot - blir i dagsläget 11 procent. Isch. Är jag stressad? Nej inte direkt. Men vaksam.

Hur ser din räntekvot ut? Svara gärna i enkäten här till höger.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Menar du att dina räntekostnader / Lönen blir 17%?
  Är det före eller efter avdrag? Antar att det är disponibel inkomst också som det är räknat på.

  SvaraRadera
 2. En viktig sak att ta med i skuldberäkningar är ålder. Vårt liv är tyvärr inte för evigt. Det är en sak att skuldsätta sig ganska hårt som 25åring dår man har långt kvar av yrkeslivet. Men om man har en hög skuldsättningskvot när man börjar bli upp mot 45-50 så har man väldigt mycket färre år kvar av yrkeslivet och möjligheter till amorteringar. Om man har stora bostadslån som 55-60 åring kommer man troligtvis få en väldigt knaper ålderdom...

  En bra tumregel tycker jag är att man bör vara skuldfri till 65 årsdagen. Då bör huset, båten och bilen vara helt och hållet betald!

  Ang. Aktiesparnas webbenkät så är det nog så att det är mest pensionärer och studenter som svarat på undersökningen. Det är dessa grupper som brukar vara mest aktiva i föreningen.

  SvaraRadera
 3. Är du ute och joggar igen?
  Är det jobbigt att komma ut så hitta något som motiverar dig. Jag bestämde mig i maj att jag skulle springa Midnattsloppet. Nu är det snart dags och jag tror att jag är redo.

  Men det som har drivit mig mest är nog tekniken. Jag köpte en garmin forerunner 405. GPS-klocka som visar sträcka och hastighet bland annat. Efteråt kan jag se var och hur jag sprang på datorn. Skithäftigt!

  2 rekommendationer som funkat för mig.

  SvaraRadera
 4. Anonym 08:46, jag är ökänd för att inte kunna räkna. Har reviderat kvoten till 11%. Disponibel inkomst och efter skattereduktion. :)

  Anonym 08:48, en utmärkt tumregel. I familjen Pennings fall löser vi detta delvis med att flytta till mindre boende när den dagen kommer.

  Andreas, jag använder Runkeeper i min Android som motivator. :)

  SvaraRadera
 5. jag tror att betydligt många fler även utav aktiespararna har skulder(alltid lätt att överdriva lite mer när det gäller internet). Sen så är det rätt intressant det här med skuld/tillgångsförhållanden. Det är nog inte så många som har någon koll på det överhuvudtaget när det gäller sin ekonomi.

  SvaraRadera
 6. Wiktor, tror du att de mörkar? :O

  SvaraRadera
 7. Tjänar du ngt på http://www.bloggerfy.com?

  Funderar själv på om jag ska regga mig där eller inte

  SvaraRadera
 8. "Enligt en undersökning gjord av Aktiespararna så är få aktiesparare skuldsatta. Det låter intressant. Visserligen ingen statistiskt fastställd studie men likväl intressant. Enligt de svar som givits har över 40 procent inga skulder alls. Häpp! Imponerar på mig."

  Från en som har följd din blogg nogra år så vet jag at du kan bettre enn dette.

  Konklusjonen er åpenbart felaktig mhp Sveriges befolkning. "Undersökningen" er usel!

  SvaraRadera
 9. Undersökningen är inte min att avgöra dessa relevans - varför ska jag tvivla på att Aktiespararnas medlemmar är lögnhalsar? Befolkningen i stort är en annan sak. Trevlig helg. :)

  SvaraRadera
 10. Jag beklager at jag var så kortfattad for nogåt som jag trodde var åpenbart.

  Det stora flertall av svenske hushåll har skulder, och bostadsskulder er dom största.

  Via PPM så er nesten alla aktieägare då dom ägar aktier indirekt. Dette kan dom påvärka själva.

  Via tjänstepension äger majoriteten aktier enten via fondförsäkringar eller traditionell försäkring. Dette kan dom påvärka själva.

  Det er også AP-fonder och annat statlig ägande, men der har man ingen ägen kontroll så dette uteslutar jag.

  De direkt ägande aktieägare er en liten minoritet om man utesluter "folk" aktier så som Telia.

  Från ovenstående er det klart at "undersökningens" konklusjon som givet i "artikkelen" er mycket orimelig.

  Du har ganske enkelt blivit utnyttad!

  SvaraRadera
 11. Nåväl - min utgångspunkt angående undersökningen var att de som svarat var medlemmar i Aktiespararna. Jag kan ha fel.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg