Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Det varnande exemplet

Ni som så angenämt tar er tid till att läsa om Pers funderingar vet också att vägen till ekonomisk frihet är särdeles lång för honom. Är det en förebild som eftersöks letar man på fel plats. Per Penning är istället det varnande exemplet. Klok i unga år rimmar inte väl med den här bloggaren.

Eftertankens kranka blekhet var faktiskt upprinnelsen till att skrivandet tog sin början. Varför lärde jag mig inte magin kring privatekonomi i yngre dagar? Varför flummade jag runt och tog lätt på det hela? Svaret är nog helt enkelt omognad. Dagligen läser jag bloggares alster där författaren är tjugo eller trettio år gammal och redan snart miljonär. Kloka drag i livets schackspel av unga människor - jag är imponerad.

Familjen Penning har hamnat i den situation som råder helt på egen hand. Har du läst om Pers åldrar så förstår du nog hur illa det har varit. Jobbet är påbörjat att försöka städa upp privatekonomin, så väl det nu går då jag har försakat många år att styra upp skutan. Är man som jag halvvägs till femtio är man relativt rökt - samtidigt så är situationen inte helt hopplös. Däremot är det så att unga, barnlösa svenskar har ett gyllene försprång att se till att bygga en solid privatekonomisk grund - just när förutsättningarna är som bäst. Den dag då man väljer att bilda familj förändras möjligheterna till detta dramatiskt.

Per med fru har sålt en bostad och köpt en annan. Bolånen blev därmed 2 600 000 kronor istället för 1 100 000 kronor. Mer än en fördubbling. Hur rimmar det med ansvaret mot min dröm om ekonomisk frihet. Jo, det finns orsaker som funderats igenom många gånger. Och alla dessa anledningar är inte enbart kopplade till pengar. Några exempel:
 1. Barnen kan ta sig till och från skolan och aktiviteter på egen hand - en förenkling av vardagen.
 2. Bilresorna till jobb är 20 minuter kortare per dag - mer tid över och lägre bensinkostnad.
 3. Nya bostaden saknar renoveringsbehov medan den gamla behövde nytt tak med mera - en besparing.
 4. Modernt uppvärmningssystem kontra direkverkande el - ytterligare en besparing.
 5. Cykelavstånd till allt 'väsentligt' - inga onödiga bilresor och därmed en besparing.
Det är svårt att avgöra om det här bostadsbytet var klokt om man enbart tittar på pengar. Men tid, livskvalitet och förenklad vardag vägde tungt i beslutet. En barnfamilj har många fler aspekter att ta hänsyn till än en ungdom eller ett par ungdomar - så är det bara.

Vad jag är relativt övertygad om är att bostaden en vacker dag säljs. Barnen flyttar och en stor villa är inget som vi vill dra runt. Med en duktig amortering så finns det förhoppningsvis en bra slant över efter en försäljning. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej Per,

  känner igen mig i mycket du skriver och är därför en flitig läsare av din blogg.Jag önskar också att jag före 40-årsåldern hade förstått att det kan vara bra att ha något sparat, men det är bättre att förstå det sent än att aldrig fatta. / PJ

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat Per. Jag tycker du verkar vara klok och handlar rätt. Ångra inget. Jag håller på dig i alla väder. Allt gott.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med om att ny(are) bostad, med högre bolån inte nödvändigtvis är fel. Allt i livet är ju inte pengar.
  Läser intresserat din blogg, och håller oftast med dig.

  En annan kommentar/fråga; Visst är du väl långt förbi "halvvägs till femtio" (dvs 25)? Jag gissar att du snarare menar "närmare 50 än 40", eller?

  SvaraRadera
 4. Indeed. :)
  För mig är halvvägs till femtio precis som du säger. Patetiskt, ellet hur?

  SvaraRadera
 5. Sen insikt är bättre än ingen alls. En tröst. :)

  SvaraRadera
 6. Att kunna cykla mer är en riktigt bra investering.
  En dålig fysik är alltid kostsamt i långa loppet (även ekonomiskt). Är övertygad om att ni har handlar rätt på alla sätt.

  SvaraRadera
 7. Tack Micke. Dessutom har jag nu lärt mig att cyklar kan få punka. :/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg