Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Hur spara i kristider?

Idag var ännu en svart börsdag. Snabba ryck nedåt i fredags och ytterligare ett sänke under måndagen. Det är svårt att veta hur man ska agera. Så idag, oavsett om du tycker det är fel eller rätt, ska jag berätta hur jag agerar just nu.

Jag börjar med det lilla undantaget som är 12 % av hela portföljens värde - aktier i Berkshire Hathaway. I denna aktie har jag ett mindre månatligt nettosparande då jag tror att detta kan bli bra på sikt - om ett antal år.

8 % av portföljen köper och säljer jag Mini Futures där jag spekulerar i den tydliga nedgång vi sitter fast i. Min ansats är att aldrig riskera mer än högst 2 % av portföljens totala värde i en spekulativ affär så därför så sätter jag en initial stopploss som jag ALDRIG ruckar på. Så beroende på inköpsbeloppet så väljer jag antal och säljkurs så att eventuell förlust begränsas. Ibland har det blivit en förlust men desto fler gånger fina vinster.

Resterande pengar ligger hälften i en kort räntefond och andra hälften i en lång räntefond, varav den senare har varit en god affär med ungefär 7 % avkastning sedan mitten av juli. Jag är ganska nöjd med att presterat plus i år.

Så ser det ut. Men jag är villrådig. Vissa stunder tänker jag att det kanske är bättre att ta rasket och amortera ned bolånen. För vad väntar? Arbetslöshet är ingen förskonad ifrån och lån och räntor ska alltid betalas. Vad är klokast att ta sig för, tro?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Vilken är den långa räntefond du sparar i? Jag letar nämligen efter ett bra alternativ...
  mvh / Håkan

  SvaraRadera
 2. Så länge som du presterar bättre än boräntan så gör du rätt i att fortsätta som du gör.

  SvaraRadera
 3. Det är svårt att sia om hur långa räntefonder kommer att avkasta framöver. Jag har dock valt AMF Räntefond Lång som har låg avgift och god historik.

  Andreas, det är nog så. Jag får stämma av regelbundet för att avgöra. :)

  SvaraRadera
 4. Det är fyndläge på börsen,när man som aktiestinsen kan köpa 1kr för 50 öre.

  SvaraRadera
 5. Hej per.
  Kan du inte göra ett inlägg om hur du/ni gör/resonerar vad gäller sparande till era barn?.
  Jag blev pappa för 7 månader sen och sparar halva barnbidraget till barnet. Kan dock inte komma fram till om detta är klokt eller inte. Ekonomiskt har vi råd, men skulle naturligtvis kunna amortera för dessa på vårt huslån istället. Frågan är dock om barnet verkligen behöver några hundra papp (räknar med presentpengar, värdeökningar etc) samt om detta kan ha några negativa effekter på barnet i framtiden? Om ni spara i aktier/fonder, hur kan detta då slå beroende om era barn blir 18/läser vidare i en hög respektive lågkonjuktur. Kan ju bli ganska olika belopp som barnen får.

  SvaraRadera
 6. Hej Per!

  Vi har ökat amortering av vårt bolån. Just nu ligger jag lågt med aktieaffärer men har en stor del av mina investeringar där.

  Hur har du rent praktiskt lagt upp dina köp av Berkshire Hathaway? Vilken bank och hur stort blir courtaget per köp?

  /MT

  SvaraRadera
 7. Anonym, är det verkligen så?

  Micke, det ska jag göra. Tack för uppslaget. :)

  MT, via andelsorder hos AktieInvest. Klokt eller ej kan jag inte svara rakt på. :/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg