Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Inflation och ränta fördärvar dina relationer

När känner du dig tillfreds? När känner du dig som mest nöjd med omständigheternas betingelse? Visst är det svåra frågor att svara på - men svaren hänger samman med några välkända privatekonomiska termer som du väl känner till. De heter nämligen 'inflation' och 'ränta på ränta'.

När det gäller inflation så vet de flesta att det handlar om en slags urholkning av något. När det avser dina pengar så är inflation något otrevligt eftersom den gör dessa mindre värda. Sådan inflation drivs bland annat av ökad efterfrågan, höjda produktionskostnader och om sedelpressarna trycker för många, nya sedlar.

Kanske du känner till inflationsteorin? Den handlar om kosmos och universums utvidgning. Allt blir bara större, tommare och kallare med tiden. Det är rymdens inflation, det. Ja, inflation betyder ju faktiskt uppblåsning eller svullnad.

Ränta. Ränta på ränta. Råttan på repet? Nej, ränta - det är vanligtvis prislappen på att låna pengar. Albert Einstein tyckte att ränta på ränta var universums starkaste kraft, så sägs det åtminstone. Och att spara pengar där räntan får arbeta gör att dina pengar växer något fantastiskt bra över tiden - förutsatt att avkastningsräntan är hyfsad.

Nog om pengar. Nu pratar vi om inflation och ränta i verkliga livet. Vi människor har nämligen alla en viss grad av förväntningar på det mesta. Förväntningar på livet, på inkomsten, på partnern. Och infrias dessa, jag då höjer vi också automatiskt nivån på förväntningarna. Ackumulerade förväntningar kanske det kan kallas? Hela tiden höjs lägstanivån på förväntningar, ganska likt ränta på ränta, men på ett negativt sätt. Och förväntningar som sedan inte infrias gör oss irriterade, frustrerade och otrevliga att ha att göra med.

Inte nog med det - det kan också gå inflation i ett förhållande, i ens engagemang eller i förnöjsamheten med livet. Vi vänjer oss snabbt vid en högre nivå på lönen, tar partnern för given eller anser oss ha utökade rättigheter för att vi skaffat oss högre status. Vi rycker på axlarna åt sådant som vi en gång förundrades över och gladdes åt. Det kan gå inflation i själva livsgnistan, till och med. Människor som aldrig blir nöjda tenderar att bli sjuka istället.

Så rekommendationen måste bli att du bör hålla privatekonomins terminologi högt - både när det gäller pengar och ditt sätt att leva. Så lär dig att tygla dina förväntningar och bemästra inflationsrisken i det du företar dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg