Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Jag är lat

Jag erkänner mig skyldig. Jag är en lat människa. Och världen får gärna förfasas över min lättjesamma hållning och min dekadens. Jag är lat, och det är jag stolt över.

Att arbeta åttio timmar i veckan, ägna sig åt en uppsjö av aktiviteter, försöka vara den perfekta föräldern och partnern och skapa en image av arbetsamhet, strävsamhet och Luthersk lojalitet - det får andra ägna sig åt, det är inget för mig.

Istället så tänker jag på hur jag ska prioritera mina arbetsuppgifter så att det viktiga blir gjort och gärna på så kort tid som möjligt. Jag väljer en sak att ägna mig åt och väljer bort de andra - och går upp i den aktiviteten fullt ut och njuter av den till fullo. Jag gläds åt mina barn och gör det som är roligt tillsammans med dem - och hjälps sedan åt med disk, tvätt och städning - även en sjuåring kan bidra. Jag älskar min fru och vi gör saker tillsammans, men också mycket på egen hand - mycket luft och utrymme mår ett förhållande bra av. Och att visa att jag njuter av livet, min fritid och endast är min egen - den imagen är allt jag odlar.

Det är klokt att vara lat. Att fråga sig hur något kan göras enklare, lättare och roligare - det är smart. Att inte ta något på för stort allvar, ja, inte ens sig själv, är befriande och upplyftande. Lata människor vinner i längden då de slipper högt blodtryck, stress och magkatarr. Lata människor springer inte ifrån livet utan vandrar sakta bredvid det.

Ingen tackar de som sliter ut sig, får hjärtinfarkt eller bränner sitt ljus i båda ändarna. Få människor går till historien för att de blev sjuka av att arbeta över med det senaste bokslutet. Nästan ingen gråter över en ingenjör som visserligen klarade sin deadline men missade sitt barns födelsedag.

Jag prioriterar mig. Och när jag prioriterar mig spiller det generöst över på mina nära och kära.

Jag föreslår att du prioriterar dig. Lättjefulla du.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag tycker det verkar mer handla om att ta vara på livet, inte om att vara lat.

  Jag är så glad att jag kom ur mitt lata liv och in i ett intressantare liv, med jobb, företag, hårt arbete och mycket socialt umgänge.

  Stressad är det sista man vill bli, men att göra mycket, lära sig mycket, umgås brett och jobba stenhårt behöver inte vara förenat med stress.

  SvaraRadera
 2. hej.
  du har så rätt,ingen tackar de som bränner ut sig och bränner sitt ljus i bägge ändar,här har du en,fan vad man ångrar att man slet som ett djur med 70mjölkkor själv som 20åring! det gav mig utbrändhet och hjärtmuskelinflammation,men så hade jag ju medfödd sårbarhet oxå..

  SvaraRadera
 3. Lat är tyvärr ett fult ord i svenskan, vilket jag tycker är synd. Lathet borde få upprättelse för det har inget med passivitet att göra. Jobba smart är bättre än att jobba stenhårt. :)

  Lugn och Harmoni, låter trist. Hoppas att du med hjälp av insikten och ett klokare leverne kan kompensera. :)

  SvaraRadera
 4. Min bror är den lataste människa jag känner. Han skyr arbete - om det än är för att hjälpa sina gamla föräldrar eller ens gå på promenad med den egna hunden. Han kollar på film och slösurfar på nätet. Han skyller på att han har ont i magen. Precis som Kalle Anka. Och han är 55 år.

  Nej, lathet i sig är inget att sträva efter. Då får man inga kompisar. Eller ens familj.

  SvaraRadera
 5. Fy, det låter då inge bra att ha Kalle Anka till brorsa. :D

  SvaraRadera
 6. Igen blir så illa omtyckt på sin arbetsplats som den late./Hans

  SvaraRadera
 7. Läs "Living the 80/20 way" författaren som jag inte minns just nu vad han heter kallar det 'Smart lazy" det är inte samma sak som att sitta framför TV'n och inte göra någonting det handlar om att vara effektiv och prioritera sin tid. Allt annat är bara dumt

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg