Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Mer dödskors für alle

Ett omedelbart uppföljningsinlägg då ni kära läsare kommenterade så friskt.

De två så kallade glidande medelvärdena - som heter MA-50 respektive MA-200 för 50 och 200 dagar - är de som jag använder i modellen KISS. Varför just femtio och tvåhundra dagar? Tja, det går utmärkt att skapa en egen modell med kanske 48 respektive 202 dagar. Poängen med de glidande medelvärdena är trögheten. Den jämnar ut de dagliga rörelserna på börsen till jämna, fina linjer som är lättare att tolka.

Min bild i förra inlägget var så som oftast liten och förskrämd. Den bygger dock på denna länk som jag rekommenderar dig att spara och titta på då och då. Du kan också ändra upplösningen till exempelvis fem år eller två år. Att jag själv inte agerade enligt modellen 2009 var att jag var okunnig om den. Jag lever och lär varje dag.

Jag skrev i det tidigare inlägget att det kan vara en god idé att avvakta att agera på ett dödskors respektive guldkors tills det ter sig bekräftat. Det handlar om att undvika felsignaler, det är trots allt bara ett 'dumt' medelvärde vi tittar på. Själv agerade jag direkt på föregående dödskors - som inträffade den 15 juli - då nyhetsflödet kring världsekonomin var så negativ. Men även om jag hade avvaktat till den 1 augusti innan jag sålde av så hade jag sparat många pengar. Men absolut - den senaste nedgången var brutal och snabb.

Under mitten av 2006 - så som en läsare så uppmärksamt pekar på - uppstod först ett dödskors som sedan i början av oktober vände i ett guldkors. Agerade man omedelbart på dessa gjorde man en intial förlust genom att köpa tillbaka dyrare. Samtidigt så blev den bara en parantes i den större bilden. Var man med i den påföljande uppgången så blev det ändå en god affär. Att agera på 'korsen' måste till stor del ses som ett sätt att säkra sitt kapital ifrån förlust.

Samma sak gäller just nu. Trenden är nedåt i alla upplösningar från en månad - vilken jag anser vara den minsta att titta på om du inte är en day trader - och uppåt. Att titta på grafen ett år är en bra upplösning tycker jag. Det är långt till ett guldkors, mycket långt.

Men går det inte att tjäna pengar på en nedåtgående börs? Jo, det gör det men det är förenat med lite större risk, anser jag. Jag tänkte återkomma till detta i ett senare inlägg som kommer att handla om det instrument jag handlar med - Mini Futures.

Slutligen, allt jag babblar om har jag lärt mig av Tobbe Rosén och hans bok 'Winning Trading' som jag varmt rekommenderar dig att läsa. Eftersom jag förstod innehållet så gör garanterat du det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Är ny inom ämnet och bara läser o läser allt jag kommer över medan jag spar upp en kassa att handla för när läger kommer.

  Måste tipsa om Tobbe Roséns andra bok också, "Vinnande Aktieplaceringar", har kommit igenom halva och känner att det som står i boken kan bli guld värt när jag läst det några gånger!

  Tack för en bra blogg f ö!
  MvH Mathias

  SvaraRadera
 2. "Innan man är riktigt säker på sin sak, är man gärna tvärsäker." Av Arne Hirdman

  För mig som följt din blogg under flera år tycker jag det passar in väldigt väl på dig

  SvaraRadera
 3. Blev lite förvirrad. Använder du MA-100 istället för MA-200? Med MA-50 och MA-100 har du inget guldkors i oktober 2006.

  SvaraRadera
 4. Mathias - det är också en läsvärd bok. Tack! :D

  Mats, tack?

  Det är omöjligt att bära sanningens fackla genom en folksamling utan att bränna någons skägg. Lichentberg :D

  JW, jag är en dålig korrekturläsare. Tack för uppmärksamheten. Texten är korrigerad. :)

  SvaraRadera
 5. Tack Per för din uppföljning! Du har verkligen skapat en superblogg!

  Det står fortfarande "Varför just femtio och etthundra dagar?" Där jag antar att etthundra är fel?

  SvaraRadera
 6. Häpp! Jag skäms nu. Fixat. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg