Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Påkommen

En släkting till mig har bekymmer med att hans dotter plockar med sig leksaker ifrån dagis, gömmer dem i sin väska för att sedan leka med dem hemma. Det är så klart inte så enkelt att hantera. Om man vill ha något så varför inte bara ta det? Ingen blir ledsen, leksakerna ligger där i lådan och om någon saknar dem så kan de väl köpa nya leksaker till dagiset?

Barnuppfostran är ganska svårt. Hur det är ställt med vuxna och deras moral -  det är däremot något helt annat. Jag blev riktigt mörkrädd efter att ha sett dokumentärfilmen 'The Inside Job' och vad maktfullkomlighet, girighet och ren, skär egoism kan göra med människor. Jag tycker att du bör se den här filmen om du missat den. Förrutom att tydligt visa att finansmäklare, bankfolk och andra säljare inte har några egentliga skrupler så länge de säljer sina produkter så får man också en fin inblick i hur finansmarknaden och dess lobbyister fullständigt har infiltrerat maktens korridorer i det stora landet i väster. Om någon går med förvissningen om att det värsta nu är över så kan 'The Inside Job' säkert få dessa på andra tankar.

För varje kongressman har finansmarknaden fem lobbyister. Flera av Barack Obamas rådgivare har stora intressen i landets finansvärld. Att tjäna pengar triggar igång samma belöningshormoner som kokain. Flera av de stora finanshusen i New York är stora kunder bland lyxprostituerade. Många ekonomiska uppsatser och beslutsunderlag skrivs på beställning av finanshusen. Ja, några godbitar ifrån filmen.

Numera så är inte långivare intresserade av att låntagarna betalar tillbaka sina lån. Nej, det viktiga var att sälja en så dyr produkt som möjligt till kunden med så hög ränta som möjligt. Sedan kunde man paketera ihop dessa i så kallade CDO:er som sedan såldes vidare i många led, inte minst till flera pensionsfonder. De stora kreditvärderingsföretagen, som fick betalt av finanshusen, gav sedan dessa produkter höga kreditbetyg, oftast AAA, vilket ingav en falsk säkerhet. Hur det gick sedan vet vi ju. Vi vet också att denna marknad fortfarande inte är reglerad i USA - så med det vanliga teflonminnet så återstår att se när nästa katastrof ligger runt hörnet.

På det stora hela en riktigt skrämmande dokumentär. Personlig vinning via kortsiktighet - på det egna företagets och samhällets bekostnad. Mänskliga drag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

  1. hej.
    idag va vi och löste in alla våra lån,de va inte sura på banken för det,visst det kostade oss 15.000kr i ränteskillnadsersättning,men det var det värt!

    SvaraRadera
  2. En amortering är åtminstone helt säker. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg