Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Skuldfri pensionär

Vi fortsätter att öka vår belåning. Till bostad och till konsumtionslån i en takt av drygt sex procent per år. För att vara mer exakt så pratas det om 6,3 procent vilket är en minimal minskning från 6,9 procent som var belåningstakten för ett år sedan. Det är knappt skönjbart för ögat - vi dubblar vår belåning vart tolfte år med den här farten.

Upplåningstakten har alltså avtagit i hastighet, inte vänt nedåt. Familjen Penning har bidragit till att upplåningstakten har ökat i och med flytten till nya, dyrare bostaden. Ett medvetet drag då vi samtidigt drog ned på andra kostnader. Men likväl, vi är högre belånade nu än för ett år sedan.

Undantaget inflationsjustering så har familjen Penning ökat sin belåning med nästan 22% årligen. Det låter helt absurt. Vi har idag lån som är 4,25 gånger högre än för 15 år sedan medan våra inkomster endast ökat med 1,6 gånger. Gör vi en jämförelse med räntenivåer då och nu så har vi nu en räntekostnad som är 1,9 gånger högre än då - ungefär dubbelt upp.

Även om det är helt främmande för mig kan jag förstå att människor tycker att amorteringar är tröstlöst och lockande att undvika. Vi gillar ju kortsiktiga belöningar. Tittar jag på vår egen amorteringstakt har den minskat ifrån 8% till 2% årligen. Från 13 till 53 år innan skuldfrihet.

Det finns dock en plan fastlagd för det här. Regel nummer ett är att inte låna mer på bostaden, oavsett om det gäller renovering eller underhåll - vilket är ganska vanligt. Planen löper över 20 år - sedan återstår det att se om vi bor kvar här så länge. Det är en plånboksvänlig metod som innebär att:
 • År 1 amorterar vi 4000 kronor / månad.
 • År 2 ökar vi amorteringen med 300:- / månad och varje år därefter.
 • Räntebesparingen (genomsnitt i kalkyl 5%) läggs på toppen år 2 och framåt.
År två blir alltså amorteringen 4500 kronor, år tre 5100 kronor och så vidare. Ja, vi är då inte helt skuldfria vid 65 års ålder utan har 6000 kronor kvar i lån. Hur vi gör med dessa återstår att se. Samma år förfaller det som återstår av våra studielån och vi är skuldfria. Förhoppningsvis lever jag då och kan blogga vidare i full ekonomisk frihet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. herregud per penning.
  här är vi skuldfria redan och vi är 29 och 34år.
  fick betala 15.000 i ränteskillnadsersättning,men det va det värt!
  totalt skuldfria och mer pengar till sparande/leverne.härligt.

  SvaraRadera
 2. Det där med förfallna studielån är intressant eftersom det inte går för dagens unga då de ändrat avbetalningsplanen så att alla ska hinna innan de går i pension. (huruvida det är bra eller dåligt låter jag dock vara osagt)

  SvaraRadera
 3. Ja, studielånen var förmånligare för oss en gång.

  SvaraRadera
 4. Vill du bli helt skuldfri?
  Tänkte bara påminna om valutahandel som nu blivit ännu enklare.

  På min blogg kan du hitta de bästa valutahandlarna och automatiskt kopiera dessa.
  Tjän pengar genom att låta någon annan göra jobbet. Dessutom gratis!
  http://valuta-handel.nu

  SvaraRadera
 5. Vi hade ursprungligen en plan att vara skuldfria 10 år efter att vi flyttat in i vårt hus, men när man väl börjar betala av lånen blir det som en drog, dessutom är det lätt att spara när man väl har kommit igång. Vi har nu bott i huset i 4 år och det är bara småpengar kvar av lånet...det är en härlig känsla av frihet:-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg