Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Svensk ekonomisk ofrihet

Det är nu månadsslut för september månad och kvartalsslut. Vad innebär det egentligen för börskurserna? Ska det bli uppgång nu eller fortsatt fall? Eller rullar det vidare i den här hackiga berg-och-dalbanan som vi haft ett tag nu? Skuldkrisen består men minnet är kort och det finns mycket pengar i behov av placering. Ingen vill missa ett eventuellt rally. Inte jag heller, men kurvorna tillåter inget agerande.

Ekonomisk frihet kräva dessa pengar. Och Sverige är ett ganska bra land att leva i om man vill skapa sig en ekonomisk frihet men det finns mycket kvar att göra för att hamna bland eliten. Idag ligger Sverige på plats 39 i 'Economic Freedom of the World Index' vilket är en blygsam position. En inflexibel arbetsmarknad där folk håller hårt i sina anställningar, en världsberömd marginalskatt och ett stort statligt ägande väger tungt i bedömningen.

Att göra det lättare för människor i Sverige att tjäna pengar skulle gynna oss alla i detta avlånga land. Att ligga efter länder som Albanien och - ve och fasa - Norge är pinsamt. Norge är ju faktiskt en gammal Sovjetstat, om ni glömt det. Att Zimbabwe intar jumboplatsen 141 är kanske inte så konstigt. I topp ligger Hong Kong och Singapore. Första europeiska land på plats 4 är Schweiz och plats 5 Österrike. Bästa nordiska land är Finland på plats 11. Så mer ekonomisk frihet åt svenskarna - och det går genom mindre statligt ägande, lägre skatter och en flexiblare arbetsmarknad. Och när det gäller det sistnämnda så måste den svenska åldersdiskrimineringen åderlåtas - vi behöver fler som jobbar längre i livet. Men helst inte jag som jobbar på min egen ekonomiska frihet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg