Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Effektiv med tomater som sällskap

Tid är en bristvara, åtminstone i min värld. En ändlig resurs som är mer värdefull än något annat. Och den ska inte slösas bort på ovidkommande saker utan vårdas ömt och skapa vackra minnen.

Jag jobbar dagligen liksom många andra. Jag säljer min tid mot de där pengarna som familjen behöver. Vissa andra är egna företagare där också flertalet arbetar långa dagar. Och om tid är en bristvara - är det då inte önskvärt att arbeta effektivare och bli mer produktiv?

Jag läste om en metod som kallas The Pomodoro Technique. Att göra mer med högre kvalitet på kortare tid - är inte det bra? På hemsidan för den här disciplinen finns en gratis e-bok att läsa och de verktyg du behöver för att komma igång. För tiden, den är inte din fiende utan din vän. Att klockan tickar på väggen betyder inte att du behöver stressa.

En pomodoro är en tomat. Eller ännu bättre - ett guldäpple. Min dåliga italienska säger mig att pomodoro betyder just detta. Och tiden, den är guld värd för mig.

Kort kan en Pomodoro beskrivas som en effektiv och koncentrerad arbetsstund som inte får lov att störas av e-post, telefonsamtal eller kollegor. En Pomodoro kan aldrig avbrytas och den är en 25 minuter lång enhet av fokuserat arbete. Facebook är tabu liksom SMS så se till att göra dig onåbar under en pomodoro.

Med hjälp av en timer av något slag håller du reda på tiden. När denna sedan ringer är det dags att avbryta  även om du inte är klar med din uppgift. Det är inte tillåtet att 'arbeta över' de 25 minuterna utan en paus på tre till fem minuter ska läggas in direkt. Du ska upp och gå, sträcka på dig, andas djupt, dricka ett glas vatten och låta sinnet få möjlighet att bearbeta det jobb du åstadkommit och lärt dig av. Däremot är det inte tillåtet att prata jobb med någon, skicka e-post eller annat arbetsrelaterat. En paus är en paus men när den är slut påbörjar du nästa period på 25 minuters arbete.

Efter fyra Pomodoros är det dags för en längre paus. Femton till trettio minuter ska denna vara och då är det i sin ordning att städa skrivbordet, äta en bit, hämta kaffe, läsa e-post, vila eller ta en promenad. Aktiviteterna får dock inte vara tankekrävande eller komplexa utan din hjärna ska till största del få vila.

Jag hittade en prima programvara som fungerar utmärkt som en pomodoro-timer om du inte vill använda en skrällande äggklocka. Ja, detta var en kort beskrivning av metoden. Läs gärna mer i e-boken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg