Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Hålla kursen

Jag har hållit en låg profil kring att jag snart ska iväg på en spännande resa. En resa i den tekniska analysens värld där jag kommer att lära mig mer om all transpiration och stress som döljer sig bakom aktiekurserna. All förhoppning, rädsla och inte minst girighet som påverkar börsen i endera riktningen. Jo, jag ska gå på kurs.

Tobbe Rosén, som säkert många känner till, har skrivit två böcker så här långt kring teknisk analys för gemene man. En fågel viskade i mitt öra att han troligen har en tredje på gång. Hans företag Vinnarbyrån har också kurser i den metod - Winning Trading - som är Tobbes skapelse. Jag har läst båda böckerna som utgivits och blev mycket positivt överraskad över att teknisk analys inte behöver vara speciellt komplicerat. Mycket handlar om sunt förnuft och att inte blanda in känslor i sina investeringar.

Vanligt folk, den kategori som jag själv anser mig tillhöra, som inte har tiden eller intresset att göra egna fundamentala analyser av företag att investera i - men samtidigt äger stor misstänksamhet mot rådgivare av olika slag - kan dra fördel av teknisk analys utan att göra det för avancerat. Några enkla regler - så som att agera på ett dödskors - kan vara allt du behöver. Värdeinvestering gör man lämpligen i dugliga bolag men när konjunkturen viker och modet sviker gör man bäst i att skydda sitt kapital - sälja och invänta bättre tider.

Så nu tar jag snart två dagars semester för att lära mig mer kring hur jag bäst tillämpar modellen Winning Trading. Det ska bli oerhört intressant och lärorikt, det känner jag på mig. Och jag återkommer så klart med en utvärdering.

Är du inte kurssugen vill jag rekommendera dig åtminstone att läsa en av Tobbe Roséns böcker som är väl värda att fördjupa sig i. Kanske en julklapp till dig eller någon du bryr dig om?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Auch! Det är en del pengar som rullar ut där. Ska bli spännande att höra hur kursen var. "Winning trading" är ju bra.

  SvaraRadera
 2. Kul! Hoppas du lär dig mycket. Han verkar väldigt kunnig. Får du åka till Åhus? Jag brukar vara där en del på sommaren. Fint.
  Ha det gott. Och tack för dina intressanta inlägg.

  SvaraRadera
 3. Andreas, det ska jag absolut göra! :)

  Anonym, tack ska du ha. :)
  Det är Åhus och det är en mycket vacker trakt. Vi var där och tältade i somras. Underbart. :)

  SvaraRadera
 4. Hej Per. Blev nyfiken på böckerna som du skriver om. Vilken är bäst att börja med? Eller det kanske inte spelar någon roll?

  SvaraRadera
 5. Hej Martin - du ska absolut börja med 'Winning Trading' som jag länkar till här uppe till höger. Den är den bättre boken, vilket Tobbe själv håller med om. Vinnande aktieplaceringar är lite mer lättillgänglig och passar även de som har ett svalt intresse för att hantera sina pengar. Men i grunden är det samma metod som beskrivs.

  SvaraRadera
 6. Jag ska läsa böckerna när jag får tid, men är inte helt säker på hur värdefull modellen är.
  Leker man med tanken på att vi är på väg uppåt nu så finns det ju en eftersläpning på minst 10% åt båda hållen och någon köpsignal finns det ju inte än.

  SvaraRadera
 7. Mattias, det är riktigt. Modellen är 'trög' i den bemärkelsen. Samtidigt så är den anpassningsbar för både den kortsiktige och lite mer långsiktige. Det handlar också om att bevara kapital och ha en hanterbar risk. För frågan är om det verkligen har vänt eller är en tillfällig uppgång?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg