Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Kognitiv fördom

Att vara skeptisk är naturligt och inte minst klokt. Inte är det bra att köpa åsikter och påstående rätt av. Men vi människor är inte så sofistikerade och kloka som vi tror oss vara. Att vårt medvetande styr oss är bara en önskan om att ha kontroll. Istället så hanteras det mesta av det undermedvetna. Och egentligen är det tur det för annars hade vi troligen fått en kollaps av alla intryck vi tar emot - dygnet om . Alla signaler från våra sinnen registreras - kläderna på kroppen, vinden i håret och allt sorl vi ständigt hör. Någon fysiker räknade ut att i 'data-termer' kan vårt medvetande hantera ungefär tjugo bitar information i sekunden - medan våra sinnen registrerar runt sexton miljoner bitar under samma tidsperiod.

Vi människor har så många handikapp när det gäller att ta rationella beslut att vi troligen är inte borde få ta några alls. Vi agerar på känslor och springer i flock. Och vi baserar ställningstaganden på kognitiva fördomar också kallat 'konfirmationsbias' - ett märkligt uttryck. Om vi börjar med ordet 'bias' så är det en persons världssyn baserad på dennes förutfattade meningar, preferenser och ideologi. Knyter vi samman 'kultur' och 'bias' så hamnar vi väldigt nära Sverigedemokraterna, exempelvis.

Men om vi ska prata om konfirmationsbias så är det något vi alla lider under. Ingen kommer undan, så är det bara, eftersom det handlar om hur vi uppfattar verkligheten med våra sinnen. Och här finns självfallet det medvetna och det undermedvetna med i leken. Men att komma underfund med vilka kognitiva fördomar vi har så blir vi också bättre på att förstå varför andra tycker, tänker och agerar som de gör, samtidigt som vi blir mer ödmjuka och kritiska till våra egna övertygelser. Dessutom kan vi bli mer medvetna om hur vi i vardagssituationer söker ny information och vilka källor vi vänder oss till för svaren. Det gäller dina investeringar, inte minst.

Struntar du i din egen konfirmationsbias så gör du dig en otjänst. För vi människor tenderar att söka eller tolka ny information på ett sätt som bekräftar det vi redan tror på, samtidigt som vi tenderar att avfärda information om motsatta förhållanden. Visst låter det tokigt? Men vi är väl rätt så tokiga, då? Och ju mer känslomässig en koppling är desto mer irrationellt klänger vi på vår konfirmationsbias - klart att börsen ska upp eller ned! Hör mina argument!

Ideologi, religion och politik är starka konfirmationsbiassare. En anhängare kämpar ofta både medvetet och omedvetet för att behålla sin övertygelse eftersom de är av ett stort emotionellt värde för dem. Men det är kontraproduktivt och synnerligen mänskligt.

Jag själv jobbar med mina fördomar - mycket på grund av att jag lärt mig att jag har dem, precis som alla andra - och det är både nyttigt och lärorikt. En fördom som jag jobbar lite extra med just nu är den som går i linje med RBS. Och läs kommentarerna till artikeln och du lär dig än mer om vad kognitiva fördomar handlar om.

'Det mesta av våra, så kallade, resonemang går ut på att finna argument för att fortsätta tro på det vi redan gör.'
James Harvey Robinson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg