Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Makaroner följt av oxfilé

Jag har oförskyllt blivit anklagad för att radera kommentarer här på bloggen. Däremot kan jag känna mig osäker på hur Google och Blogger hanterar kommentarer. Jag vet med mig själv att jag kommenterade på bloggen men kommentaren dök sedan aldrig upp. Så är det någon som skrivit något som är 'borta' så vänligen prova igen.

Nu något helt annat: medelklassen. Vem är medelklassen, egentligen? Många identifierar sig med den som då ska vara ett slags mellanskikt i samhället - medelinkomst, medelboende och medelhund. Att vara medel är väl inte så ball, eller?

Enligt Wikipedia så har vi en indelning av medelklassen i både en övre och en undre. Lätt förvirrande, tycker jag. Till den övre medelklassen räknas bland annat advokater, läkare, akademiker, mellanchefer och civilingenjörer samt 'betydande köpmän'. Till den lägre medelklassen räknas ofta lärare, sjuksköterskor och poliser(!) samt mindre handelsmän och företagare. Gränsen mellan svensk arbetarklass och medelklass har föreslagits gå mellan barnskötare och förskollärare.

Jag får väl kalla mig själv medel-medelklass då, med en akademisk examen och ett hyfsat jobb. Och enligt Sydsvenskan så är det just mellanskiktet - mellanmellanmedelklassen - som är den viktigaste gruppen avseende konsumtion i samhället. Vi har nämligen hittat ett sätt att kunna lyxa till det. Vi ratar den typiska mellanprisprodukten och butiker med moderata priser och kör istället lågpris varvat med lyx.

I veckorna handlar vi på Lidl men inför helgen blir det kött ifrån slaktaren. Semestern inleds med en ryggsäck och avslutas med lyxhotell. Billig svensk lager dricker vi men vi köper också mer champagne. ICA har ju fattat det här i och med införandet av Selection och Basic.

Vi skäms inte för att dryga ut kassan på detta vis. Det är helt acceptabelt att leva lite enklare för att kunna unna sig lite extra emellanåt. Att upprätthålla en livsstil är nog både svårare och dyrare för de som kallas överklass som också är de som ofta syns med fingrarna i fel syltburk eller hamnar hos kronofogden i samband med arbetslöshet.

Så, vilken klass anser du dig tillhöra och hur drygar du ut slantarna?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag hamnar (skulle jag tro) inom arbetar-klass med en inkomst på ca 25kkr brutto i månaden. Dock ser jag till att minimera mina utgifter i så stor mån som möjligt, vilket leder till att mina nödvändiga utgifter endast når 50% av min netto-inkomst.
  Jag har alltså ca 10kkr som jag kan lägga på vad jag vill och väljer att spara/investera iaf 6kkr av dessa varje månad. Jag skulle tro att det är ganska få inom lägre medelklassen som har det konsumtionsutrymmet.

  SvaraRadera
 2. Patrick, jag är böjd att hålla med. Hur många hushåll klarar 50-procentsnivån?

  SvaraRadera
 3. Jag ligger väl på samma lön som Patrick runt 25000 kr/månad. Jag har precis börjat spara (äntligen). Antar att jag räknas som en övre arbetarklass :-) Jag lyckas spara ca 40 % av lönen ca 6500 kr. Nu är det dock flytt på gång samt en del reparationer på bilen :-(

  Jag har tidigare försökt kommentera men det har inte lyckats. Hoppas det går bättre nu.

  /Jonathan

  SvaraRadera
 4. Tack för din kommentar, det funkade. :)

  Allt över 25% i sparande är imponerande, enligt mig.

  SvaraRadera
 5. Medelklassfamilj som sparar över 40% av disponibel inkomst. Vi har ingen bil och hyr billig.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg