Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Pengar, pengar, pengar och snö

Jag måste inleda detta inlägg med ett stort grattis till svenska herrlandslaget i fotboll som på en enastående sätt lyckades slå Holland med 3 mot 2 och därmed ta sig till EM som spelas nästa sommar. Det var ett lagarbete och det betalade sig. Vår stjärna Zlatan fick inte vara med på grund av varningar i tidigare matcher och kanske var det bra? Det är lätt att kliva ett steg bakåt och lämna över ansvaret till någon man tror är bättre lämpad än en själv.

Detsamma gäller även dina pengar. Du sliter och slavar för att tjäna in dem men lämnar sedan över ansvaret för dem till banken, finansrådgivaren eller fondbolaget. Istället för att själv bli dina pengars 'stjärna' och ta ansvaret för dem och det resultat de presterar?

Mer pengar vill de allra flesta ha - de skapar möjligheter, frihet och kanske också lycka? Det finns dock belägg för att lycka skapar pengar istället för tvärtom.

Läget är ju besvärligt att veta om vi är på väg fortsatt nedåt på börsen eller inte. Jag sålde mina Skistar i somras då det började gå åt pipan rejält. Köpte dock tillbaka dem nu för reducerat pris eftersom skidsäsongen börjar dra ihop sig. Då familjen Penning varje år drar norrut för skidåkning och i Skistar:s regi brukar vi nyttja den rabatt på 15 % man erhåller som aktieägare. Men Skistar har det en aning besvärligt. Resultatet för det fjärde kvartalet landade på en förlust på 167 miljoner kronor och utdelningen för helåret sänks till 3,50 kronor från 5,50 kronor. Aktien går mot strömmen av annars stigande kurser. Men det blir snart bättre, tror jag.

För nu kommer snön. Jag brukar bevaka de internetkameror som finns på de olika skidorterna för att spana efter flingor. Och nu har de börjat dala och göra marken vit - en förutsättning för nästan hela Skistar:s verksamhet. Även fallande temperaturer är lovande. I Sälen och Åre är det nu minusgrader varje natt och i Trysil under nollan vissa dagar och ståtar med femton centimeter snö redan - goda förutsättningar för en bra säsongsstart. Och jag älskar att åka skidor och att slappna av i naturen i norr med sin friska luft och stillhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg