Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Rata banken

Sedan familjen Penning flyttade till nya huset så har vi än en gång insett vad telefonförsäljare innebär. Säljarfiltret NIX försvann i och med att vi bytte telefonnummer och vi märker först nu vidden av det. Ständiga samtal på olämpliga tider som är tröttande och irriterande. Men allra lustigast är de stackars säljare som försöker locka oss till ekonomisk rådgivning hos banken. Eller rättare sagt, bankerna - de verkar ha det allt svårare med att locka in folk i dyra fonder och sparprodukter? Till och med min barndoms Sparbank ringde och vädjade om mina pengar.

Jag avslutade föregående vecka med att försöka lära mig mer kring att investera enligt Winning Trading - den metod som fler borde anamma i sitt sparande - och jag kommer att återkomma till mina intryck och tankegångar till kursen. Bäva månde bankerna för dylika utbildningar.

För att vara aktiv i sitt sparande är i mångt och mycket att klara sig på egen hand. Att förlita sig på 'experterna' eller på bankens rådgivare gör dig sällan förmögen. Alla har alltid ett egenintresse som du måste förhålla dig till och i ett passivt fondsparande är det någon annan än du som gör den största förtjänsten över tiden, nämligen förvaltaren. Men hur är det möjligt?

Ett bra exempel är en genomsnittlig Sverigefond. En sådan fond har ett innehav där stora delar är aktier i företag från Large Cap-listan, det vill säga sådan aktier som du med enkelhet kan äga på egen hand. En sådan här Sverigefond kanske förvaltar ett antal miljarder svenska kronor och på detta kapital tas en förvaltningsavgift ut på kanske en halv procent årligen. Ovanpå detta är det inte ovanligt att en resultatbaserad avgift tillkommer.

Vidare så har vi inte otroligt en köpavgift och en säljavgift som kan vara en halv procent eller ännu högre. Och med tanke på vilka enorma belopp en fond förvaltar är det inga dåliga vinster som förvaltarna gör - på sådant du med lätthet kan göra själv. Du har dessutom en betydligt större möjlighet själv att lämna börsen vi turbulenta tider - något som en genomsnittlig Sverigefond inte alls gör i samma utsträckning. Att sitta still i en båt som tar in vatten är inget kul alls.

Till och med en så kallad likviditetsfond som investerar i räntebärande värdepapper har över en tioårsperiod slagit Swedbanks Sverigefond i avkastning - det ser du i bilden. Men det drabbar ju bara dig som sparar i den - inte förvaltarna. De har garanterat finare bil, kläder och bostad än du och har råd med betydligt mer guldkant på tillvaron än du. Så är det inte dags att plocka av dig dumstruten och förvaltaren inkomsten?

När du handlar med aktier så betalar du courtage - en köp- och en säljavgift - som är tydlig och enkel att förstå. That's it. Inga dolda avgifter eller kostnader därefter och all värdestegring och avkastning är dina allena. Så därför - besök din bank och fråga dem vad de rekommenderar dig att investera dina slantar i. Om de rekommenderar dig att investera i aktier, då har du träffat en hederlig banktjänsteman som troligen begår tjänstefel.

För visst är det rimligt att det är du som ska bli rik på dina pengar och inte någon annan?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. För mindre likvida företag kan bid/ask spread vara betydande kostnad. Köper man för små belopp er en billig aktieindexfond mindre kostsam samt att man får en bättre riskspridning.

    Avstå från SEB Europa/USA indexfond då dom er dåligt förvaltade och/eller har höga dolda avgifter (mycket hög TKA). SEB Sverige indexfond har en TKA som er rimlig.

    SvaraRadera
  2. Själv är det endast Avanza Zero jag sparar i. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg