Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Satan i gatan

Tryck på knappen. Gud ser dig.

Känner du till att handen på grunkan som ger dig grönt ljus vid övergångsstället är en religiös symbol? Jag tyckte att det här var mycket roande när jag läste det. Handen pekar ju uppåt. Jesus ser dig. Huruvida det nu är korrekt eller ej så undrar jag om det ändå inte är symptomatiskt för vår samtid? En andlig förvirring råder. Tro eller ej? Tro på vad och i så fall varför? Tja, varför inte tro på Herr Gårman? Han hjälper ju mig över satan i gatan så jag inte blir överkörd.

Trots att Svenska kyrkan fortsatt har de flesta svenskar kvar i sitt medlemsregister så lämnar ungefär sextiotusen av dem samfundet årligen. Nu försöker man att tackla de allt tunnare leden med konfirmationsläger utomlands, konserter i kyrkorna och hippare prästledda monologer.

Jag själv tycker att George Lucas förstod det här med ett intressant evangelium redan på sjuttiotalet. Kraften. The Force. Alla levande själar i Universum var grunden för Kraften. Och så är det ju - hur var och en av oss bemöter andra, vår empatiförmåga, medkänsla, våra handlingar och moral är grunden för hur vår värld ser ut. Så gudakraften, den finns inom oss och vi är själva ansvariga för hur vi vill att vår framtid ska te sig.

Så jag säger: tro precis vad du vill men försök inte pracka på andra din tro. För till syvende och sist är det inte vad du säger utan vad du gör som spelar någon roll. Tryck på knappen och bli en bättre medmänniska och undvik att bli ännu en satan i gatan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Flitige Fredrik22 oktober 2011 02:06

  Det komiska är att det är just "konfirmationsläger utomlands, konserter i kyrkorna och hippare prästledda monologer" som gör att kyrkan tappar 60 000 medlemmar per år. De profana sakerna, plus kyrkans allt mer inblandning i politiken.

  Det som människor vill ha svar på, eller rättare vill diskutera, är de stora eviga frågorna: meningen med livet, vad händer efter döden och så kärleken. Samt lite tröst när någon är sjuk eller har dött. Det är så himla enkelt, men kyrkan begriper ingenting. Det har transformerats från en teologisk inrättning - guds förlängda arm - till en arbetsgivare för kvinnliga kvasipsykologer med allmänt samhällsintresse.

  SvaraRadera
 2. Att folk går ur kyrkan beror nog mer på att man inte vill hålla på och betala för en massa skit som man inte nyttjar

  SvaraRadera
 3. Fredrik, en av de bästa kommentarer jag läst i ämnet. Du satte troligen fingret på rätt punkt.

  Anonym, många har döpts in i kyrkan som spädbarn. Insikterna var man står kommer senare i livet för det flesta. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg