Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Agera positivt

Jag hör det ofta men jag tror inte på det. Det gäller det mesta i livet - allt tänkande och all planering är intet värt utan ett tillhörande agerande. Inget konstigt men svårare i praktiken.

Du uppmanas att tänka positivt från alla håll och kanter. Och det är absolut bra - goda tankar föder ett positivare sinnelag. Men om du kompletterar dessa positiva tankar med ett lika positivt agerande - då är du verkligen explosiv! För oavsett hur mycket positivt du lyckas med att tänka fram så blir det inget av det om du inte vidtar de rätta åtgärderna - det kommer inte att göra skillnad.

Så var börjar man? Jo, positivt tänkade som kompletterad med positivt språk är en katalytisk bomb. Våra konversationer - både de du har med andra och de som du kanske går och småpratar för dig själv om - har oerhörd tyngd i din förmåga att se världen som en bättre plats.

Så när någon frågar dig om 'hur är läget?' så är det slut med 'OK', 'ganska bra', 'inte illa' och 'det rullar på'. Från och med nu svarar du 'helt perfekt', 'underbart', 'strålande' och 'excellent'. Både din och den du talar med kommer att märka av den tydliga skillnaden. Du mår bättre, de mår bättre - alla mår bättre.

Så skriv ned fem negativa ord eller formuleringar som du hör dig själv säga regelbundet - exempel som 'jag är trött', 'det här är trist' eller 'de där människorna är pest'. Tänk igenom hur du skulle kunna uttrycka dessa känslor men annorlunda, energiskapande ord istället. 'Jag behöver mer energi', 'det här skulle jag kunna göra mer intressant' eller 'jag skulle kunna uppskatta dessa människor mer'. Jobba med dessa fem och du kommer att känna dig mer positiv, kreativ och glad vilket ger effekt från nu och hela din framtid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg