Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Budget är ett slöseri med tid

Ja, det får jag höra ibland. Det är meningslöst att göra en budget då den ändå inte håller. Det dyker alltid upp oförutsedda kostnader och då havererar den ut i intet. Budget är slöseri med tid.

Jag håller fullständigt med. Att göra en budet är meningslöst - om den bygger på förväntningar. Däremot är en budget som byggts på vad du faktiskt har för pengar i 'handen', vilka 'säsongsbetonade' kostnader du har och de faktiska 'oförutsedda' kostnaderna - då är den värdefull.

En budget blir alltid bättre med tiden. En färsk, ny budget är mest som en nybörjare. Men alla blir bättre med träning. Din budget får ökad noggrannhet över tiden och förvandlas till ett privatekonomiskt proffs. Själv bygger jag sedan en tid tillbaka min budget med verktyget 'You need a budget' - det verktyg som bevisligen förbättrar din skuldsituation och din likviditet över tiden.

Men till den ursprungliga frågan - varför fungerar så sällan en budget? Jo, det finns fyra huvudsakliga skäl:
  1. Du sätter upp en budget med runda tal. Låt oss säga att du sätter upp 1000 kr i din budget för bensinkostnader. Första månaden uppgår kostnaden till 1200 kronor. Därmed 'bröts' din budget och frågor uppstår. Får jag då bara förbruka 800 kronor på bensin nästa månad? Eller måste budgeten regleras om? 
  2. Du missar variationerna under säsongerna. Julklappar till jul. Höstkläder till barnen. Sommarsemestern. Åren ser olika ut liksom säsongerna och hur nästa år kommer att te sig vet ingen med än gudarna. En budget som inte kan ta sådan hänsyn är svår att följa upp och hantera på sikt. Nej, det finns ingen 'normal' månad men över tiden dras allt till ett medelvärde.
  3. Att göra en budget skapar skuldkänslor och ångest. Usch och fy vad dyr den här månaden var? Vad kommer nu att hända nästa månad? Jag tror jag lägger ned. Ja, att göra en budget kan vara exponerande och smärtsamt. Det är ofta lättare att gömma det obehagliga och fortsätta som förut, det finns det gott om exempel i Lyxfällan och är budgettavlan kommer fram.
  4. Omedvetenhet. Alla utgifter måste budgeteras och fram i ljuset. Att inte ta med småutgifter eller vissa kostnader bräcker budgeten till ihålighet - den blir inget att lita till. Orkar du inte med att vara medveten om vart pengarna tar vägen och lämnar dem utanför budgeten blir det svårt.
'You need a budget' stöttar dig på alla dessa punkter. Budgetarbetet bygger på fyra regler som benämns 'Ge varje krona ett jobb', Spara för sämre tider', 'Undvik snytingar' och 'Buffert' - du kan läsa mer om dessa här.

Jag har helt lämnat mitt excelark nu till förmån för denna programvara. Det hela har blivit både enklare och snabbare att hantera. Jag kommer att följa upp min budget här på bloggen framöver. Mer pengar över och mer kul för pengarna ska resultatet bli.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg