Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Hantera stress

Frågan dyker gärna upp på anställningsintervjun: Är du stresstålig? Ja, svarar vi alla nästan unisont. En vit lögn för de flesta för att kunna hantera stress är inte enkelt. Att vara stresstålig, så som det kallas, är nämligen inte naturligt. Stress har varit en av människans verktyg för överlevnad i hundratusentals år och att försöka lura sin kropp om att allt är lugnt kräver sin man eller kvinna.

Jag erkänner själv att jag kan hantera en viss mängd stress. Men när den når en viss nivå går jag i spinn, börjar tala osammanhängande, svettas och blir lättirriterad. Stress är bra om du behöver lägga benen på ryggen eller klättra upp i ett träd - inte i ett pressat möte, vid en deadline eller affärsuppgörelse.

Utan stress hade vi alla varit döda eller ofödda. Stress är en bra sak men den behöver tyglas, tämjas och hanteras. Lyckas du med det ger du dig själv bättre förutsättningar i allt du företar dig.

Det sägs att det finns två varianter av stress. Den första är den exalterade stressen som dyker upp när du ska göra något roligt, spännande eller lite farligt. Hoppa bungy jump, kanske? Rida en bångstyrig häst? Final i armbrytning? Denna stress hjälper oss att fokusera, hålla oss skärpta och prestera bättre. Den andra typen av stress är oron. Oro är kopplad till bekymmer, panikkänslor eller obehag.

Ett av de bästa sätten att lära sig hantera stress är att inse vad det innebär att koppla av. Koppla av på riktigt, det vill säga. Många tror att slöa vid TV:n eller glutta på Fejjan är att koppla av men sanningen är den att riktig avkoppling kräver att vi sänker hjärnans medvetenhet ned till en nivå som kallas Alpha Theta och det låter sig inte göras vid datorn eller dumburken. Alpha Theta-nivån i hjärnan är gränslandet mellan vakenhet och sömn samtidigt som det är en mycket kreativ nivå bland hjärnans cykler.

Thomas Edison, en av tidernas största uppfinnare, satt ofta framför en varm brasa i sitt hem medan han höll en tung metallkula i sin hand. Om han slumrade till så tappade han kulan och ljudet av det väckte honom. Men eftersom fåtöljen var bekväm och brasan varm så slumrade han snart in igen. Och så föll kulan till golvet igen. Med denna teknik lärde han sig snart att hålla sig precis mellan sömn och vakenhet. Och samtidigt som han vilade sig var han också kreativ.

Du kan fimpa Edisons metallkula och göra samma sak med någon lämplig avkopplings-CD. Att stressa ned och att lära sig koppla av är i sanning en hälsofrämjande gärning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg