Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Jag tänker därför är jag

Albert Einstein sa en gång att 'fantasin är viktigare än kunskapen'. Han menade att kunskap faktiskt är begränsad till det som vi känner till och förstår medan fantasin famnar allt som vi någonsin kommer att förstå eller ha kunskap om. Fantasins makt är enorm.

Men utan tänkande och funderande så finns heller ingen fantasi. Vi behöver alla ägna oss åt att tänka mer. Tänka över. Fundera kring. Tänka om. Tänk om? Tänka framåt. Och tänka annorlunda. För då någon anser att det bör vara sluttänkt, då kommer dumheten smygande och det finns det oändliga bevis för överallt i världen och genom tiderna. Det finns inte en endaste anledning att sluta fundera, det står skrivet i stjärnorna.

Det finns så mycket spännande tänkande. Eller vad sägs om lateralt tänkande som gärna leder till att enkla lösningar hittas på svåra problem eller kreativt tänkande där vilka tokiga idéer som helst kan visa sig geniala. Divergent tänkande? Många bra lösningar. Konvergent tänkande? En, enda bästa lösning. Alla pysslar vi med dessa olika varianter lite till mans.

Jag läste om ett tankenöt som lyder som följer. Låt oss säga att du organiserar en utslagsturnering med 128 deltagare. Hur många matcher behövs då för att kora en vinnare? Hur skulle du fundera ut lösningen? De allra flesta människor skulle halvera 128 till 64, vidare till 32, 16, 8, 4, 2 och 1 och med denna pyramid listat ut att 127 matcher var svaret.

Men om vi istället hade 111 spelare i turneringen? Blev det då inte mer komplext? Nej, inte om vi tänker 'annorlunda' och slutar fixera på vinnaren. Vi ställer frågeställningen på huvudet och tittar istället på förlorarna. Eftersom det är en utslagningsturnering så kan en spelare bara förlora en match vilket då ger oss svaret 110 matcher att spela. Tänka annorlunda ger oss nya möjligheter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg