Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Spara på kvadratmeter

Alla sätt är bra utom de som aldrig blir utförda. Jag tycker att Handelsbankens variant på buffertsparande känns som en fräsch ansats. Att räkna på olika former av underhållskostnader och större utgifter är tråkigt och ofta skräckinjagande. En ny värmepanna. Byta bil. Lägga om taket. Sådant kan få håren på armarna att resa sig.

För det är gigantiska belopp. Femtiotusen för en värmepanna. Etthundratusen för en bil. Tvåhundratusen för ett nytt tak. Inget man snyter ur näsan, direkt. Underhåll är ingen underhållning, direkt.

Det har varit ganska vanligt att 'låna på huset' när det gäller kostnader av dylik dignitet. Bankerna har varit beredvilliga att låna ut men festern är troligen över. Framöver behöver vi spara mer för att själva kunna mota Olle i grind - och det är inget som anspelar på pukor och trumpeter. Att spara till en värmepanna är dötrist.

Så att göra som Handelsbanken föreslår - för dig som bor i hus - spara 10 kronor per kvadratmeter i månaden och  för dig som bor i bostadsrätt - spara 5 kronor per kvadratmeter - är en utmärkt idé. Enkel och tydlig.

Om man så som familjen Penning har två bilar som börjar bli till åren måste man även ta med detta i sin sparplan. Vi köper gärna begagnade bilar som gått c:a tiotusen mil och sedan kör vi dem minst tiotusen till. Så efter ungefär åtta år behöver de bytas ut och då lägger vi högst etthundratusen på en ny bil. Detta ger att vi behöver spara lite drygt tvåtusen kronor i månaden till bilparken. Synnerligen trist - men nödvändigt. Men med 'You need a budget' blev det betydligt enklare att lyckas, anser jag.

Vilken strategi har du när det avser sparande för underhåll?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant? intressant?

Kommentarer

  1. Länken till Handelsbankens hemsida verkar vara trasig, jag kommer bara till startsidan för privatkunder. /MK

    SvaraRadera
  2. Hmm? Jag ändrade den så nu går det bättre. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg