Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Mer över än under budget

Räcker dina slantar till i den utsträckning som du önskar? Nej, inte mina heller för då hade jag varit fågelfri och ekonomiskt oberoende. Just detta är min strävan och önskan och i åratal har jag noga krattat i mina excelark i hopp om att kunna balansera inkomster med utgifter. Föga framgångsrik så här långt. Och det beror på att det inte fungerar. Att göra en budget enligt gammalt mått innebär att jag tittar på mitt konto för att se vad som finns att spendera. Detta sätt är gammaldags, otillräckligt och ineffektivt. Eller slöseri med tid, helt enkelt.

En traditionell budget tar inte hänsyn till framtida, oplanerade kostnader. När dessa sedan ovälkommet dyker upp så kan det bli problem - problem som många löser med ett kreditkort. Så som ett brev på posten så ökar skulden, räntekostnader likaså, tillgängliga slantar krymper och den dödliga stressen ökar. Det finns aldrig tillräckligt med pengar att mota alla kostnader med en gammeldags budget. Viktiga saker som att spara eller amortera offras för att klara månadens utgifter.

En klokare budget görs genom att varje krona du får in på kontot öronmärks från början - till livsmedel, hyra, bensin och så vidare. Det är upp till dig att göra detta klokt, det viktiga är dock att inga pengar göms undan från din budget. Det gäller alltså även pengar till kul saker så som semester eller hobbies. Ja, inte ens de slantar du har i portmonnän kan gömmas från din budgets granskande ögon - allt ska fram i ljuset.

En del av dina pengar måste budgeteras för framtida tråkigheter. Det kallas för att spara till regniga dagar. Oerhört viktigt är det att du tittar på din nuvarande situation och är helt ärlig mot dig själv. Riskerar du att förlora jobbet, exempelvis? Är bilen på väg att rasa? Behöver du köpa en ny tvättmaskin snart? Viktigt är att inte falla i den fällan att du skjuter på sparandet en månad framåt i tiden. Det gäller att börja med en gång och inte lura sig själv. Självbedrägeri leder lätt till kreditkortsskulder och kanske till tv-serien 'Lyxfällan'. Att behöva plocka fram sitt plastkort med kredit ska ses som en dödssynd, något som faktiskt kan leda till att man kraschar sin familj, sitt hem och sin framtid.

Det är ytterst få som klarar av att balansera en budget från start. Men en övertrasserad budget ska inte få dig att tappa sugen heller. I en klokare budget där du gör av med mer pengar innevarande månad än vad din budget tillåter måste du inleda nästa månad med en krympt sådan. Detta hjälper 'You need a budget' dig med på ett strängt och konservativt sätt - det är bara att gilla läget. Inget roligt men fakta är att en övertrasserad budget tvingar dig att låna av din framtid vilket är synnerligen lärorikt. Det går inte att råna dig själv för evigt utan att det smärtar.


Därmed så är det också dags att sluta att leva från lön till lön. Nästan alla gör det - hög som låg - men du ska sluta med det eftersom du vill skaffa dig en trygg, solid privatekonomi som ger dig lugn och ro. I framtiden så ska det du tjänar i januari bekosta hela februari, inte som idag då det blir brått med betalningarna i väntan på löning. Du ska ligga en hel månad före alla andra löneslavar och du kommer att må så himla bra. Att sluta att leva från lön till lön hjälper dig också att undvika plastkorten. Många av användarna av en klokare budget säger att de oroar sig mycket mindre för att pengarna ska räcka i slutet av månaden jämfört med tidigare. Fyra timmars arbete med räkningar och kostnader krymptes till i genomsnitt tjugo minuter.

Så ta tag i det och börja nu. Börja med vad du har på fickan. Ta dina kontanter och medel på banken och tilldela alla slantar ett 'jobb'. Följ sedan din plan utan att avvika. Efter någon månad kommer du att se vad du verkligen värderar i din budget och sedan experimentera med inkomsterna och utgifterna. Behövs verkligen detta? Går det inte att krympa denna utgift? Vill vi inte hellre ha dessa pengar till semestern?

Sätt sedan undan väl avvägda pengar för stora framtida utgifter som födelsedagar, presenter, fester, julen, bilreparationer, husrenoveringar och så vidare. Då kan du parerera så mycket enklare. Acceptera också att du kommer att missa budgetmålet ibland. Ta smällen och lev snålare månaden som kommer med hjälp av din budget. Sluta sedan att leva från lön till lön och bygg istället en buffert och du kommer att vara på väg mot en större ekonomisk frihet och gladare, tryggare framtid. Hur desperat är du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Ett nytt badrum blev vår oförutsedda utgift den här månaden, den förra ägaren hade gjort ett fuskjobb. Sånt är svårt att budgetera, å andra sidan har vi ett stort spann mellan utgifter och inkomster, så det blir inte någon lyxfällan än...
  alltid roligt att läsa din blogg!

  SvaraRadera
 2. Aj, då. Jag läste om ert badrum. Inte så förvånad, det tycks hända hela tiden. Tråkigt men samtidigt så upptäcktes det i tid? :)

  SvaraRadera
 3. Inte speciellt desperat men ändå så pass intresserad av min kosingar att jag investerade 60+5 dollar för programmet inklusive android-appen, efter att ha läst om det här på bloggen för några veckor sedan.

  Kan vara den bästa investeringen jag gjort i år.

  SvaraRadera
 4. Låter bra, Anonym. jag har gjort detsamma. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg