Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Fattigaste månaden

Januari, som är startskottet för året, borde vara en trevlig månad. Men för många är det en tid av umbäranden och svårbalanserade utgiftskonton - december är av tradition en dyr månad med julen och julklapparna, julmaten och julresan till släkten. Inte gärna sparar man in här även om plånboken är tunn - köpen görs på kredit eller av bufferten och när festen är över kommer baksmällan i januari månads räkningshög. Eller så säljer man sina smycken till pantbanken i hopp om att kunna köpa dem åter lite senare. Ett tag med huvudet i sanden för att inte förstöra julstämningen.

Jag har suttit idag och betalat våra räkningar som glädjande nog inte handlat om förra månadens utsvävningar. Däremot är januari månad tandläkarens och bilservicens månad vilket inte är gratis det heller. Båda bilarna tog sig igenom bilbesiktningen och det är glädjande. Ett kamremsbyte är dock i antågande - inte så kul precis. Roligare är den milda vintern som sänkt elkostnaden i år - nästan 1500 kWh för förra årets två sista månader jämfört med i fjol, allt enligt elbolagets statistik.

Det blir inga stora summor över denna månad så jag har bestämt mig för ett köpfritt januari. Jag ska inte handla något onödigt alls utan hålla mig till det nödvändiga. På så sätt hoppas jag att det gör att 2012 får en prima start. Hur ser din januari ut - är det din fattigaste månad på året?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Har alltid haft svårt att förstå varför januari ska vara den tuffaste månaden ekonomiskt. För det är rätt enkelt att undvika det. Planerar man bara lite så vet man att utgifterna är högre kring Jul och då budgeterar man efter det. Så som man sparar till semestern eller något annat kan man stoppa undan 400-500 i månaden under 11 månader så har man den där extra pengen i januari.

  Men jag har förstått att det där med att spara är inte "inne" man ska låna istället. Ju högre inkomster man får desto mer ska man spendera :)

  Så för mig är alla månader lika fattiga/rika eftersom jag lägger budget för varje år (i december månad) som inkluderar en buffert. Ibland nyttjas mer och ibland mindre av bufferten.

  Mvh/XO

  SvaraRadera
 2. Jag kommer så väl ihåg hur det brukade vara och hur man fick leta efter något ätbart i skafferiet i slutet på januari, då pengarna sedan länge var slut.

  Nu har jag planerat mitt liv och mina utgifter bättre och stoppar undan minst hälften av mina inkomster varje månad, trots att jag själv tycker att jag lever som en kung.

  När börsen sedan har gått upp som den har gjort så känner jag mig rent av rik nu i januari.

  Den första varje månad kommer min månadsrapport så då kan ni följa utvecklingen exakt.

  SvaraRadera
 3. Får nog säga att det är en rätt ok månad, lite bättre till och med, då jag lagt lite extra pengar för att köpa Nokia.

  Det milda vädret gör gott, vi förbrukade runt 1600 kWh mindre enbart i december än december förra vintern, så det gör ju gott.

  Kamremsbyte låter inte jätte upphetsande, hoppas det blir humant!

  SvaraRadera
 4. Egentligen så bör väl de flesta redan under januari börja att spara till den kommande julen? :)

  SvaraRadera
 5. Jag brukar vara fattigast under sommaren.....

  /J

  SvaraRadera
 6. Jag får nog sålla mig till de som har det lite extra knapert i januari månad. Gör visst samma misstag varje år. Men det är ganska ok. Då jag älskar julen och älskar att spendera då :) Låter korkat men sån är jag och jag trivs med det. De övriga månaderna under ett år är jag desto mer sparsam.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg