Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Inte bara stora drakar

Idag var det en sådan där utförbacke på Stockholmsbörsen där index föll med över en procent. När det gäller OMXS30, de trettio mest omsatta aktierna, blev nedgången 1,23 procent. Varför blev det så? Det ges ofta olika förklaringar i finanspressen och idag var det en tysk obligationsemission som pekades ut. Vad man dock kan vara säker på är att orsak och verkan inte är lätt att förstå sig på.

Eftersom den övergripande trenden fortfarande kan anses vara nedåtgående så ligger jag i stort sett utanför börsen. Jag har dock några små kryddväxter som tenderar att växa bättre än de stora på Large Cap. Hur kan det komma sig?

Jo, visserligen är det 'de stora få' som dikterar riktningen på börsklimatet men det betyder inte att alla aktier går samma väg. Nej, börsklimatet är mer av en försiktighetsprincip - om de stora företagen faller på börsen så är risken också stor att de mindre gör det. Detsamma gäller i ett positivt börsklimat - de stora går uppåt och de små hakar på. Detta är den trubbiga, övergripande teorin.

De som pysslar med teknisk analys pratar ibland om att börsen är överköpt eller översåld. Att gummibandet är spänt i en eller annan riktning. Att kursförändringarna helt enkelt rört sig för snabbt och att en rekyl är nära förestående. Det kan vara en så pass enkel sak som att en vinsthemtagning är nära. De stora drakarna på OMXS30 tycks påverkas mycket av dylikt men kurserna rör sig gärna mellan tydliga stöd och motstånd vilket gör att de är lättare att tolka.

Att däremot investera i små bolag på exempelvis Aktietorget är alltid förenat med större risker. Där finns inte de stora aktörerna med i samma utsträckning och aktiekapitalet är mindre vilket lätt leder till stora svängningar. Att använda teknisk analys på dessa bolag är svårt och vanskligt, snarare gäller det att titta på fundamenta - vad som tillverkas, hur bra det går, vilka som äger aktier bland insider och om de säljer eller köper, marknadsanalyser och konkurrentsituationer bland andra.

De små aktierna tycks också mer ofta utsättas för försök till kurspåverkande åtgärder från olika håll. En ägare med ett större innehav kan sälja av delar av detta i ett försök att utlösa tvångsförsäljningar, stop-lossnivåer och panikförsäljning bland mindre ägare och därmed pressa kursen för att sedan återköpa. Detta talas det sällan om men är en strategi det med, även om det är en gnutta fulspel.

Dagens sura börs påverkade inte Avega Group som steg med 0,3%, ej heller Northland Resources som var upp med 1,76% eller Dannemora Mineral med hela 4,99% positivt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Så funderar jag också. Därför lyssnar jag ibland på "Tobbe här!"
  Han är både kunnig och kul. Speciellt när han snackar på och sen säger "men strunt i det" eller liknande.
  Ha det bra

  SvaraRadera
 2. Haha! Ja, precis. Vem kan annat än att spekulera, inte ens Tobbe har facit trots sin stora kunskap. :)

  SvaraRadera
 3. Visst är det spekulationer. Eller vad man nu ska kalla TA. Men det är himla intressant med alla kurvor, trender, tankar och siffror. Ja, du har visst gått en kurs.
  Det måste vara otroligt mycket kunskap som Tobbe besitter, för att inte tala om en massa data. Extra kul med hans röst och torra humor.
  Sen tycker jag att Tobbe oftast har rätt, om man kan uttrycka det så. Ibland är det kusligt hur han beskriver vad som ska hända under dagen. Och sen så blir det så. Hoppas det går bra för honom med investeringar och allt.
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 4. Ja, jag tycker detsamma. TA är inte bara humbug som en del vill göra gällande utan mer av en mönsterigenkänningmetod. Däremot är jag av den åsikten att day trading via TA är oerhört vanskligt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg