Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Utdelning och bemanning

Det är påtagligt att minnet är kort och att riskaptiten god eftersom börsen stigit rejält sedan september. Skuldkrisen har inte gått upp i rök, arbetsmarknaden börjar tyna och konsumtionen slokar. Men vad ska man då ta sig för om man ändå vill vara med i leken?

En strategi så god som någon är att investera i bra bolag med en hög direktavkastning. Ja, en sådan strategi är så klart relativt långsiktig och fokuserar inte på kursutvecklingen i första hand utan istället på utdelningarna som sedan återinvesteras. Vilka aktier man bör välja kan diskuteras men i dagarna så presenterade Börsveckan sitt förslag på en utdelningsportfölj med ett antal aktier - Connecta, NCC, SJR, Lagercrantz, Nolato, Teliasonera, Fast Partner, Axfood, Astrazeneca och Haldex. Intressant, tyckte jag, då SJR är en av mina kryddor.

Jag citerar: 'SJR är Börsveckans favorit inom bemanning och många faktorer talar för att kursuppgång kommer. Mycket talar för aktien, dels låg värdering, dels solid balansräkning. Historiskt har ledningen delat ut hela vinsten. Antar man att SJR bara delar ut hälften av fjolårets prognostiserade vinst blir direktavkastningen fina 5,6 procent. En defensiv prognos är att SJR växer med cirka 10 procent 2012, med en försämrad rörelsemarginal på 9,5 procent, blir p/e-talet runt 8 rensat för kassan. Både Proffice och Poolia har sämre tillväxt, högre skuldsättning och högre värdering än SJR. Samtliga möter samma marknad och valet faller alltså på det mindre SJR.'

Jag tackar och bugar för rekommendationen då SJR:s kurs fick sig en skjuts uppåt. De övriga bolagen i rekommendationen, som jag inte äger alls, är goda kandidater i en utdelningsportfölj framöver. Visserligen kommer även de att påverkas i sina resultat av finanskrisen men är du intresserad av att äga aktier utan att sälja på många år så är Affärsvärldens utdelningsportfölj en god rekommendation. Eller så köp SJR för en slant och bida din tid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg