Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Inte bli en tvär pensionär

Blir helt enkelt förbannad och tvär när jag öppnar värdebeskedet ifrån SPP med min tjänstepension. Värdet i tjänstepensionsförsäkringen har enligt brevet minskat med 7,4 procent. Som tack för den förvaltningen får jag punga ut med 0,56 procent i avgift. Ingen speciellt god affär för mig. Fortsätter det lika illa så lär de här pengarna vara en saga blott lagom till pensionen. Då har avgifterna gått till att smörja kråset hos någon annan än mig själv.

Alltför många gånger har jag vikt en pappersvala av det här beskedet och förärat det till cylinderarkivet. Men nu får det vara slut med det här. Jag knappade in mig på Min Pension för att undersöka hur den kompletta bilden ter sig och vad som kan göras åt framtidens pensionsutbetalningar. Du vet väl om att det oranga kuvertet inte ger dig en komplett bild av din pension?

Senast jag tittade in på denna sida är pinsamt länge sedan. Jag kan dock med den referensen se att min inkomstpension 1 153 403 kronor. Premiepensionen - den som också kallas PPM - har värdet 139 309 kronor. Detta sammantagna miljonbelopp blir fördelat på trettio år en mager pension på tretusen sexhundra kronor i dagsvärde. Docks ska jag jobba ett tag till, är jag rädd.

Tjänstepensionen är dock de pengar som kan göra rejäl skillnad. Och det är bland dessa pengar som SPP återfinns. Förvaltningsavgiften på tjänstepensionen är intressant att beakta. SPP är dyr och har dessutom presterat dåligt, allt enligt Flyttkompassen. Så nu gör vi något åt detta. Sammantaget 255 391 kronor är pengar det med.

Det finns de som anser att det kan vara en god idé att flytta sina tjänstepensionsförsäkringar till sin bank och därmed välja i ett bredare fondutbud. Själv är jag tveksam om det är värt mödan. Jag nöjer mig nog med att vara aktiv i premiepensionen. Ett är dock säkert - att de pengar som är placerade i traditionell försäkring ska flyttas till fondförsäkring med en större fondandel.

Så - då var blanketten ifylld. Kompotten av bolag ersätts nu med AMF - både historiskt och i framtida inbetalningar. Jag avslutar kvällen med en pensionsprognos med lägsta tänkbara optimism om löneutveckling och avkastning. Och om det går att leva på a-kassa - så går det att leva på pensionen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Ja tjänstepensionen är det som kommer rädda oss tror jag, så det gäller att förvalta den väl.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg