Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Räds inte

Efter statsministerns omtalade utspel om behovet av att vi arbetar längre innan vi går i pension har frågan om just den fattiga ålderns höst varit på tapeten igen. Blir det någon pension till oss alls den dagen då vi behöver den? Att säljarna av pensionsförsäkringar gladde sig kan vi nog vara överens om. För att skrämmas med pensionsspöket brukar vara effektivt.

Själv är jag helt emot att pensionsspara. Att låsa sitt kapital i en produkt i många år anser jag vara fullständigt tokigt för det stora flertalet. Bättre är att spara i aktier, indexfonder och vanliga fonder samt att amortera bort sina lån. Att minska sina kostnader och att nogsamt undvika dyra avgifter i sitt sparande är fullt tillräckligt.

Jag läste Per H Börjessons senaste bok 'Så här får du ett rikt liv som pensionär - sluta pensionsspara'. En lång titel på ett verk som du inte behöver läsa eftersom allt som står i den är helt vanliga sanningar som jag med flera talat om sedan urminnes tider. Därmed inte sagt att Per H inte är en rolig prick som skriver underhållande.

De allra flesta svenskar kommer att få en dräglig pension. Om man sedan väljer att förstärka sin privatekonomi genom att spara och amortera så är läget lugnt. Låt dig inte luras till att köpa bankernas dyra och dåligt förvaltade produkter utan gör jobbet själv via billiga fonder och aktier. För avgifterna har i förlängningen en grym påverkan på din avkastning - ränta på ränta-effekten är mycket dyr. För jämfört med en helt avgiftsfri fond så som Avanza Zero så innebär det att:
 • en avgift på 1% kostar dig 17% av ditt slutliga kapital på 20 år och 31% på 40 år.
 • en avgift på 2 % kostar dig 31% av ditt slutliga kapital på 20 år och 53% på 40 år.
Så därför - var inte förvånad över att banken vill ha dig som sparare i sina fonder. Du är deras guldkalv och de vill sälja sina produkter till dig. Ett undantag påstås vara Sparbanken Öresund - någon som har erfarenhet av dem? Och kanske finns det andra?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bra Per. Man ska absolut inte låta sig skrämmas till att köpa dyra produkter av försäljarna på bankerna.
  Och jag kan inte fatta att folk går på det. De anställda på bankerna som jag kommit i kontakt med genom åren (flera hundra) har varken varit ekonomiskt kunniga, eller för den delen bra säljare.
  Men men, jag hoppas verkligen att folk tar till sig den andra delen av ditt viktiga inlägg. Spara klokt och lägg undan regelbundet. Det kan ju bli en vana precis som exempelvis träning.
  Investera för framtiden efter egen förmåga. Försök att äga din egen bostad med tiden; alltså betala av lån.
  Köp det du har råd med. Pengar över ger frihet.
  Att skänka tid och pengar till dom som behöver ger också en hel del. Det kan man ha råd med om man inte förköper sig.
  Tack för bra bloggande och ha en trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym - stort tack och glädjande med en så härlig kommentar. Ha en riktigt skön helg! :)

   Radera
 2. Hej! tänkte bara tipsa om att jag varje dag kör en dagens blogg där du har chansen att bli länkad inför mina 400/600 unika läsare/dag och har även andra tävlingar så passa på att gå in och anmäl dej:)
  Om du inte vill ha såna här komentarer så ber jag ursäkt och hoppas får en underbar dag!
  KRam
  PS. Länk till tävlingarna finns i vänsterspalten av bloggen och eftersom de är en ny dagens blogg varje dag så kolla så du anmäler dig i just dagens och inte en som redan är avslutad:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joanna! Det hade varit roligt men jag lyckades inte hitta någon länk. Ha en trevlig helg! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg