Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Trendbrott?

Medan jag susade nedför pisterna så uppstod en företeelse på OMXS30 som inte skådats sedan april månad 2009 - ett så kallat guldkors uppstod den fjortonde januari. Ett guldkors per definition är när det glidande medelvärdet 50 dagar korsar 200 dagars medelvärde underifrån. Ett dödskors är precis tvärtom. MA-200 kan kallas den långa trenden medan MA-50 den medellånga och ett guldkors indikerar på en kraftigt uppåtgående trend och ett dödskors - ja, precis tvärtom.


En strategi är att köpa vid guldkors och sälja vid dödskors. Själv gick jag helt ur marknaden vid det dödskors som uppstod i somras. Det var en god strategi. Att nu huvudstupa hoppa in i marknaden igen med allt kapital är inte lika självklart och det beror av MA-200, som jag nämnde är den långsiktiga trenden, fortfarande lutar utför. Därför finns det skäl nog att ta det lite försiktigt. Men inte mer försiktig än att jag kommer att börja att köpa Avanza Zero i lite mindre utsträckning.

I nuläget är det lite extra spännande att titta på MA-12 i ett månadsdiagram. Om en månad stänger över MA-12 är detta en långsiktig köpsignal och i sig ett övertygande trendbrott. För stunden ser det ut att så ska bli fallet. Oktober månads 2007 var det senaste trendbrottet och då nedåt. Att följa MA-12 har historiskt sett varit en bra affär men trygghetsnarkomanen ser helst två månadsavslut ovanför MA-12 och då gärna ännu högre månad två.


Ja, semestern är över. Imorgon väntar arbetsdag. Kan inte påstå att inspirationen är påtaglig. Det finns så mycket att skriva om på min lilla blogg. Men det får vacker vänta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Fenomenet "Teknisk analys" är ett tecken på modern vidskeplighet.

  Förr trodde folk på tomtar och troll.

  SvaraRadera
 2. Har inte du (nästan) lovat att jämföra månatligt köp av HM (inkl. återinv. av utdelningar)kontra att köpa enl. dina TA-korsmetoder under typ 30 år för att se vilket som varit mest lönsamt??!

  SvaraRadera
 3. Ja, fy på mig - har inte hunnit med.

  SvaraRadera
 4. Själv tittar jag i kaffesumpen, ungefär lika bra köp- och säljsignaler i den!

  SvaraRadera
 5. Du ser fortfarande inget problem med modellen trots att guldkorset dök upp först efter en 25% uppgång av index?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, snarare så är riktningen på MA-200 fortsatt lite vanskligt. Jag håller mig alert. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg