Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Underbara dagar framför oss

Jag har inte direkt skrivklåda idag. Är mest trött och oengagerad. D-vitaminer som saknas, kanske? Längtar till ljusa morgnar och ljumma kvällar - inte förfrysning och mörker, så som nu. Tokigt att trängta efter framtiden är det. Tid är alltid en bristvara.

Det är intressant vad just tiden gör med oss. Jag är inte den jag var en gång och jag lär inte heller vara densamma i framtiden. Det gäller nog även dig. Vi förändras över tid, i umgänget med varandra och i takt med de erfarenheter vi gör. Ja, jag tror själv att vi påverkas så pass mycket av de människor vi har runt om oss att det sätter permanenta avtryck. Våra relationer påverkar oss. Ett exempel är fru Pennings och min relation som har format oss så att jag för alltid kommer att vara en del av henne, liksom hon av mig. Det sägs att de som umgås mycket blir alltmer lika. Undrar sa flundran?

Mål och medel tycker jag är intressant då de hänger samman med tiden. Jag har inte samma mål idag som förr. Inte heller samma drömmar, idéer, intressen eller önskningar. Hade jag satt upp långsiktiga mål så som varande i tjugoårsåldern, som skulle realiserats idag så hade jag nog gjort mig en björntjänst - för de skulle antagligen vara av intet värde längre. Inte ens ekonomisk frihet skulle ha samma innebörd idag som då.

Mark Levengood berättade härförleden om att drömmar kan vara falska - så det gäller att testa dem, prova ut om de passar. Det kan vara lätt att ha en tro på en dröm som kanske inte alls är så drömlik i verkligheten. Kanske är det så att en riktigt bra dröm till viss del måste ha upplevts innan den kan bli något värt att sträva mot?

En gång var det människor som var kompetenta, framgångsrika i karriären eller rika jag såg upp mot. Jag ville också vara så som de och åtnjuta respekt och avundsjuka. Herregud, tänker jag idag. Vem var jag egentligen? Idag är det de som är vänliga, snälla, omtänksamma och empatiska jag beundrar - helt andra värden än tidigare. Sann kärlek till sin nästa utan några baktankar är sann framgång, så ser jag det numera.

Så vad bjuder framtiden på? Jo, jag har inte läst boken om Olof Palme, men jag älskar dess titel. Underbara dagar framför oss. Ja, så är det. Vi har en massa underbara dagar att se fram emot. Det vill jag tro.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Tack!
  Fortsätt gärna med dessa underbara filosofiska tankar - jag tror många av oss njuter att läsa dem som en motpol till kvällstidningars skvallerjournalistik och övrig "tänk på dig själv" anda som verkar råda i samhället.
  Dessutom är det ju så långt från börssnacks hets som det går att komma så det är ett välkommet avbrott för oss investerare.

  SvaraRadera
 2. Tack Jörgen, det värmer. :)

  Ja du - DI:s börssnack är förfärlig att läsa, men även Avanza:s forum håller ytterst låg nivå. Jag föredrar att läsa Tobbe Roséns analyser eller Samuelsson. :)

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Jag har precis börjat följa din blogg. Jag har också funderat en del kring mål osv. Det var intressant hur du beskrev dina tidigare förebilder och dina nuvarande. Menar du att din tidigare drivkraft till att bli framgångsrik/kompetent/rik var för att andra skulle bli avundsjuka på dig? Som jag förstår så applicerar du dåliga karaktärsdrag på en person som är framgångsrik/kompetent/rik? Måste det vara så? Är inte det typiskt svenskt att tänka så, om man är rik är man ond, typ som krösus sork i bamse? Det är sällan man ser en rik person porträtteras som vänlig i media, barnböcker osv.? Jag tror det finns en stor risk i detta, vad tror du? Det känns som du menar att man måste välja mellan att vara framgångsrik eller snäll, det tror jag inte man behöver. Det ena kräver hårt jobb, det andra är ju ett sätt som man är.

  /O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej O! :)

   Nej, självfallet inte. Det var mer med glimten som jag skrev så. Sedan är frågan om människor med de karaktärsdrag jag ser som mest beundransvärda ens är intresserade av att bygga sig en förmögenhet - en vidlyftig diskussion torde det initiera?

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg