Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Budget som fungerar

Ni som använder er av You need a budget så som stöd och hjälp i att lägga en fungerande budget - hur har det gått för er? För mig och familjen Penning i övrigt har det varit en revolutionerande resa med både fasa, glädje, insikter och förståelse. Att balansera en budget är mycket spännande.

För mig har fasan över hur dyra bilarna är varit minst sagt chockerande. Kontot 'Transporter' har tvingat mig att budgetera över 14 procent av våra nettoinkomster - just därför att kostnadsbilden är sådan och därför som familjen nu också jobbar med 'bilarna'. Glädjen ligger i att vi tillsammans numera sitter och talar om vad vi vill göra med våra pengar - vad är det vi vill prioritera framför annat och vilka åtgärder är vi beredda att vidta? De bekymmer som vi ofta ser i 'Lyxfällan' beror just av den anledningen att skam och ångest gör att ingen vill prata med varandra om pengar - och därmed finns det heller ingen handlingsplan utan enbart avvaktan inför den kommande privatekonomiska kollapsen. Insikter och förståelse kring hur våra pengar flödar i systemet gör en budget också intressant för barnen - ett läger mot mindre lördagsgodis? En ny cykel mot en utebliven serietidning i ett år? Privatekonomiskt involverade barn tror jag har en bättre möjlighet i framtiden att stå pall mot dåliga ekonomiska beslut.

You need a budget är en mycket kompetent programvara, enligt mig. Jag använder den själv och den tillhörande mobil-appen. Det blir en aning magiskt med de siffror som reflekterar vad som finns att tillgå och inte bara belopp i kolumner som talar om vad det är som kostar pengar. Familjen Penning använder också budgetfunktionen och dess utskrifter som sätts upp på kylskåpet för reflektion. I nästa led så blir det en intern tävling i familjen att anstränga sig i att underskrida budgetposterna - för vi vet alla att pengar som blir 'över' är vår möjlighet till att skapa andra mervärden så som semesterresor och fotbollsläger.

Jag vet av lång erfarenhet att göra en fungerande, varaktig budget är mycket svårt. Det är i sig inte svårt att knåpa ihop en excelfil med hur kostnaderna tett sig, att kategorisera dem och sedan göra en budget hur dessa kostnader bör te sig framgent. Men det hjälper sällan sådana som mig som behöver ständig påminnelse i att inte konsumera bort slantarna. Jag tror att de som lyckas bäst med sin budget i ett kalkylprogram också är de som behöver den minst. Det unika med You need a budget är de fyra budgetreglerna.

Du som inte känner till You need a budget kan skaffa lite tankeväckande information ifrån denna videosnutt med utvecklaren av budgetprincipen - Jesse Mecham.

Programvaran är gratis att testa i 34 dagar. Om du har svårt för att balansera din budget - ge You need a budget en chans, det är mitt tips.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Trevlig blogg och intressanta inlägg du har! :)

  SvaraRadera
 2. Instämmer med föregående talare, mycket trevlig blogg o intressanta inlägg, keep up the good work =)

  SvaraRadera
 3. Jag har precis börjat använda You Need A Budget för mina personliga pengar och tycker det verkar väldigt bra. Återstår att se om jag kan övertyga min sambo att vi ska använda det för gemensamma pengar också. Bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra, Jacob. Har ni gemensam ekonomi eller separerad?

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg