Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Mer värde

Jag skrev härförleden ett inlägg om varför människor med medkänsla och mindre ego är bättre människor - därmed underförstått att vi människor i västvärlden som inte bryr oss mer om annat än oss själva, våra närmsta och att skapa oss pengar också är sämre människor. Att vi som köper en fet SUV utan att bry oss om klimathotet och framtidens barn, vi som åker på långflygningar på semesterresor och vi som äter oss feta och hälsovidriga - vi är då i sanning sorgliga varelser.

Vem har sagt att det ska vara lätt att vara människa? Vad är det som säger att inte vår hela livsuppgift är att vara just människa och därmed medmänsklig och mänsklig? Var och en borde börja med sig själv och fråga sig hur pass medmänsklig jag är. Därmed borde också var och en lära sig vad empati är för något, nämligen mervärde.

För empati är en medfödd förmåga, en del av vårt biologiska arv. Att ha denna möjlighet är egentligen fantastisk då få arter har den. Empati är nämligen förmågan att förstå och reagera på en annan människas unika erfarenhet, att känna respekt för individen och situationen. Världen är i ständig förändring och empatin gör att vi kan vara smidiga och flexibla, att släppa våra förutfattade meningar och gå in i relationer med både ett öppet hjärta och sinne. Utan empati har vi ingen kontakt med andra människor på ett nära och meningsfullt sätt. Det finns inte heller någon större önskan och eller lust att bry sig om varandra om vi inte är rustade med empati.

Utan empati förstår vi inte andra människor, vi kan inte heller förstå varandra eller sträcka ut handen till för att ge och få stöd, uppmuntran, ömhet och tillgivenhet. Utan empati blir vi ovilliga att erbjuda hjälp och vänder människor ryggen och går iväg från deras smärta eller nöd.

Och nu till något högst väsentligt - empati är alltid - utan undantag - handlingsinriktad. Du är inte empatisk, oavsett hur starkt du vill vara det, utan att göra något. Empati börjar nämligen med förståelse. Det första steget är att förstå vad någon annan känner och tänker. När vi har tillräcklig och kunskap och förståelse kräver empatin att vi omsätter detta i handling. När vi omsätter vår förståelse omsättas i handling visar vi empati på ett konstruktivt sätt, alltid i ett syfte att hjälpa och inte skada. Det hjälper alltså inte att bara att uppfatta vad en annan människa tänker och känner för om empatin slutar där så åstadkommer den intet. Om vi är oförmögna att ta steget från känsla till handling visar vi ingen empati.

Empatin undrar i varje ny tur och vändning i en relation 'Hur kan jag hjälpa till, vad kan jag göra, vilka steg ska jag ta nu?' Empatin kräver tålamod, beslutsamhet och flexibilitet. Ett snävt empatiskt omfång är ungefär som att sätta skygglappar för ögonen. Om vi har en begränsad förmåga till empati är det så vi går genom livet, vi ser bara det som ligger rakt framför oss, stannar endast vid sådant som intresserar oss, som gagnar oss. Empati har inga skygglappar och vidgar omfånget. Vidgar vi omfånget ser vi inte endast vår egen väg utan empatin gör det möjligt att se in i en annan människas värld. Empati kräver ödmjukhet eftersom att lyssna med ett öppet sinne kräver ödmjukhet. Vi måste vara villiga att erkänna att vi inte har alla svaren. Vi behöver alla någon som lyssnar på oss, som kan känna tillsammans med oss, någon som låter oss sätta ord på det vi upplever.

Vad är då sympati? Jo, då empati är en medfödd förmåga som får oss att handla på ett kärleksfullt sätt, att vara inkännande, så är sympati att vara medkännande, att passivt dela en annan människas glädje, sorg, rädsla eller vrede. Empatiskt lyssnande har som mål att få den andra personen att känna sig förstådd på ett unikt sätt. Att vara empatisk innebär att aktivt dela och skapa en helhet tillsammans med den som berättar. Sympati tillåter oss att känna med andra utan att egentligen komma nära. Det kan vara att lyssna på någon som berättar om för oss om sina besvikelser och då svara med att vi förstår precis hur hon eller han känner. Empatin går djupare än sympatin, lyssnar mer koncentrerat, förstår, deltar och delar. Sympati kräver egentligen väldigt lite, så att vara sympatisk i andras ögon är - ja, lite menlöst.

Så, om du ser dig kring på de människor du träffar dagligdags - vilka är empatiska, tycker du? Då empatiskt beteende kan likställas med ärlighet, ödmjukhet, accepterande, tolerans, tacksamhet, tillit, hopp och förlåtelse så tror jag att din lista blir ganska kort. Dessutom - hur bra är du själv på empati?

Oärlighet och svek, stolthet, inbilskhet, osund egoism, intolerans, förutfattade meningar, fördomar, otacksamhet, girighet, tanklöshet, cynism, misstänksamhet, skepticism, hätskhet, bitterhet och hat - den oempatiska listan kan göras lång. Och jag frågar mig varför jag kommer att tänka på politiska partier och religiösa samfund i den här senare listan?

Jag tror, fullt och fast, att det finns ett oerhört värde i att arbeta med sina empatiska förmågor. Det finns ett mervärde i att bli mer empatisk - för en själv och för sin omgivning. Jag tror att vi blir lyckligare människor så som bättre medmänniskor. Jag tror också att allt måste börja med en själv, inombords.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg