Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Passande pension

De allra flesta svenskar har nu fått det färgglada brevet med information om sin framtida pension och den ångest som förknippas med den. Att mata ankorna i parken kanske ter sig som den enda sysselsättning man kommer att ha råd med. Att de sista tjugo åren kommer att bli de fattigaste under hela ens liv är en sanning huggen i sten. Om du inte agera genast - oavsett om du är runt de tjugo eller närmare femtio - så blir du en fattigpensionär - bitter och eländig. Den här rädslan spelar de flitigt på - bankerna, rådgivarna och förvaltarna. Ja, alla de som vill ha en så stor bit som möjligt av, just det, din framtida pension.

Nytt för året i det apelsinfärgade kuvertet är en pensionsprognos baserad på livslängd. När vår livslängd i genomsnitt ökar innebär det att kapitalet som samlas ihop under yrkesåren behöver delas upp på fler år. Det gör att utbetalningen per månad blir mindre, inget konstigt med det. För vissa kanske detta ytterligare spär på paniken kring sin pension. Nu måste vi spara ännu mer till pensionen, usch och fy.

Planera i tid så blir pensionen något att se fram emot, skanderas det i den tematidning kring privatekonomi jag läser i från 'Hela Skåne'. Ja, det här är ju egentligen en reklamtidning där olika företag kan profilera sig i ett sken av att vara mer artiklar än annonser och jag hoppas att människor i gemen genomskådar de tricken. Men oavsett så handlar 'artikeln' om 'Din guide till pensionsparande' från Handelsbanken om hur du bör spara till din pension i olika åldrar - då du är 23, 30, 40, 50 och 60 år gammal. Gemensamt för alla råd, oavsett åldersklass, är att spara i pensionfonder och vikten av avdragsrätten på pensionssparande. 'Man har ett tråkigt läge om man inte sparat alls till sin pension' påstår Lena Hansson, privatmarknadschef på Handelsbanken. Kvalificerat skitsnack, vill jag hävda.

Jag anser att du inte ska spara till din pension. Jag har sagt så tidigare och säger det igen. Spara inte till din pension!

Naturligtvis ska du spara. Att spara undan en del av sin inkomst borde vara lika naturligt som att borsta tänderna. Däremot är jag helt emot att låsa in mitt sparande där det inte är åtkomligt förrän vid femtiofem. Livet är så mycket mer än pension och det är här och nu. Att leva i en framtid som kanske inte kommer är naivt - vissa av oss kommer inte att nå pensionåldern. Några kommer att kola knall och fall. Andra av oss få diagnoser som ger oss ett eller två år till att leva. Inlåsta pensionsbesparingar blir då bara en hägring och ett hånflin tillbaka. Så, lås inte in ditt sparande.

Vad som inte heller nämns i 'artikeln' är lån. Många av oss har bolån och stora sådana. Att så som pensionär krympa sina kostnader hänger väl så bra ihop med att amortera på sina lån. Snacket om det lönlösa med att amortera stora bolån är just bara snack. Låt oss säga att dina bolån är 2,5 miljoner kronor. En månatlig amortering på 4000 kronor ger dig vid 5% ränta 200 kronor lägre ränta per månad efter ett år. Öka då amorteringstakten med dessa 200 kronor och ytterligare 300 kronor från din löneförhöjning, som du förhoppningsvis får. Med detta mönster är du helt skuldfri efter ungefär 20 år. Ett dugligt pensionssparande där du minskar din kostnad med över tiotusen kronor per månad - men inget som banken tjänar något på. Amortering är den tryggaste formen av 'sparande' alla tider och i evighet - amen.

Spara, amortera och bli en stadd pensionär!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag kunde inte skrivit det bättre själv!
  Håller helt med.
  /MB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tumme upp, som man säger på Fejjan! :)

   Radera
 2. Hej!

  Jag har funderat på det här med att amortera. Jag sitter idag på ett lån på runt en miljon kronor på min lägenhet. För det betalar jag en ränta på ungefär 3,5%. Med ränteavdraget blir det lite drygt 2% effektiv ränta. Min matematik säger mig då att om jag har en miljon kronor på banken så borde jag inte använda dem till att amortera på lånet om jag kan få en ränta på pengarna som överstiger 2% efter skatt. Med tanke på att det finns ganska gott om stabila "tråkaktier" som delar ut runt 4-5% i direktavkastning så ser jag inte någon anledning att betala av på mitt lån i dagsläget.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag har funderat på det här med att amortera. Jag sitter idag på ett lån på runt en miljon kronor på min lägenhet. För det betalar jag en ränta på ungefär 3,5%. Med ränteavdraget blir det lite drygt 2% effektiv ränta. Min matematik säger mig då att om jag har en miljon kronor på banken så borde jag inte använda dem till att amortera på lånet om jag kan få en ränta på pengarna som överstiger 2% efter skatt. Med tanke på att det finns ganska gott om stabila "tråkaktier" som delar ut runt 4-5% i direktavkastning så ser jag inte någon anledning att betala av på mitt lån i dagsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej - jag beklagar men du är inte representativ eftersom du tänker efter. :)

   Väldigt många svenskar är passiva utan nåd i sitt sparande och lägger det i knäna hos banken. Har du inte intresse eller ork för att ta tag i ditt sparande - amortera istället, är mitt budskap. :)

   Radera
  2. Helt klart. Amortering är nog den tråkigaste och minst riskabla "sparform" man kan ha. Är man inte beredd på att lägga ner lite tid på bevakning av sitt innehav så är amortering en bra väg att gå, även om man kanske inte vinner den där sista procenten. Det viktigaste är att stoppa undan en summa som motsvarar en amortering för att någon gång i framtiden kunna lösa alla lån och bli helt skuldfri.

   //Peter (anonym ovan)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg