Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Spara utan förlust

Jag gnuggar händerna i förtjusning, nu när resultatet av bilbytet blir allt tydligare. Pluttvagnen drar bevisligen en och en halv liter mindre - minst - per etthundra kilometer jämfört med gamla Volvobettan. Bara till och från jobbet är det nästan fyra lakan som sparas in. Ovanpå detta kan jag räkna till billigare service, däck, försäkring och fordonsskatt. Jag älskar sådana sätt att spara - sparande utan inskränkningar. Även nu tar jag mig från A till B så syftet är uppfyllt.

Det är ju denna typ av sparande som gör tillvaron roligare. Det är en egenpåfunnen löneväxling. Ett självförhandlat lönepåslag. Mindre kostnader på kontot 'Måste' och fler kronor på kontot 'Vill'. Det kan omsättas i det jag kallar 'utväxling per krona', det vill säga hur mycket en slant kan göras värd genom att vårda den väl. Att undvika och jobba med kostnader som egentligen inte betyder något för dig. Några utmärkta exempel på det kan vara veckotidningen som aldrig läses, pimpade fälgar på familjebilen och, inte minst,  parkeringsböter.

Det är lättare för mig än för vissa andra, förmodar jag, då jag helt saknar behov av att imponera eller att annonsera status. Att köra en bil som visar att här kör någon som har dåligt omdöme kring pengar är inget för mig. Mycket hellre är jag då en 'underdog' med en bil lämpad för en pensionär med hatt och garanterat god balans i finanserna. Om fallet är sådant att du anser att en fräsig bil är rätt utväxling för ditt kapital så har du din fulla rätt, ingen annan kan tala om för dig hur dina pengar ska fördelas. Beror däremot behovet av kärran på önskan om beundran, status, uppskattning eller - ve och fasa för den slitna termen - respekt, då tycker jag att du cyklar på fel ställe.

Ett annat mindre bra sätt att använda sina pengar på är för att trösta sig. Att unna sig något för att det är synd om en. Att köpa nytt för att man är värd det. Det beteendet är inget bra alls eftersom egenvärde och konsumtion är olja och vatten. Likväl är själen beskaffad så att kortsiktiga belöningar prioriteras före långsiktiga så en välfylld garderob är sällan kompis med en gedigen aktieportfölj.

Frågan man bör ställa sig när köptarmen mullrar är 'behöver jag verkligen den här?' och innan något beslut tas gå hem och sova på saken. Det har sparat mig mycket pengar och ångest. Det är en karaktärsfråga då det handlar om att bestämma sig. Att nu ska jag sluta röka, att nu ska jag börja motionera - och nu ska jag sluta shoppa loss! Vårt avlånga land är förresten en oas av gratisnöjen, inte alla förunnat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej Per. Jag läser dig med behållning. Vad gäller människans kortsiktighet så har vi på Alecta faktiskt utvecklat en app som stöttar på temat. Kanske intressant för dina läsare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan! Det var intressant, det får vi undersöka. :)

   Radera
 2. Helt plötsligt blev det skoj att tanka :)

  SvaraRadera
 3. Vad gäller bilar och annat tror jag att vi människor vill se utveckling, många gångar mäts utveckling i fler hästkrafter och nya tekniska lösningar. För min egen del har jag bestämt mig för att ändra min syn på utveckling och därför vill jag att varje ny eller begagnad bil som kommer in i famljens ägo är lite bättre än den förra..bättre för plånboken alltså vilket innebär lägre skatt, försäkring och bränsle förbruking. Detta ger mer i plånboken och en 'bättre' bil varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra bil är en billig, säker bil. :)

   Radera
 4. Bra jobbat, bra beslut, Per.
  Fler borde tänka som du, men tyvärr finns det alldeles för många med dåligt självförtroende och "konstig" självbild. Jag möter det i mitt yrke varje dag. Som exempel kan jag nämna beslutet att köra SUV eller SUV-liknande bilar i stadsmiljö. Man behöver inte vara utbildad psykolog för att förstår vad det beslutet handlar om.
  Insikt ger frihet i tanke. Precis som pengar över ger frihet i livet.
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg