Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Tilltro

Det finns alltid skäl till skepsis. Huruvida finanskrisens vara eller icke vara påverkar konjunkturen den kommande tiden debatteras flitigt precis överallt. Efter en rejäl uppgång kommer osäkerheten i om det är dags för en rekyl nedåt - av lika många orsaker det går att tänka ut - eller en fortsatt uppgång. Och om finansanalytikernas förtroende är lågt hos dig och du inte litar på banken? Ja, om du anser att inte ens du själv är trovärdig som investerare - vem ska man då hålla i handen?

Att luta sig mot privatrådgivaren på banken är en metod, så länge man är medveten om att banken inte är din vän utan en affärspartner. Att nyttja tipsen på löpet eller i finanspressen är en annan mer tvivelaktig väg.

Det finns också de som smygtittar. De gluttar på män och kvinnor som har nyckelpositioner i sina företag och kollar vad de pysslar med - lite som spelet 'Sims' men med ekonomifokus. Dessa människor - insiders - vet kanske något som vi inte vet, och om de köper aktier i sitt företag så kanske, kanske det är en god idé för oss andra? Och om de säljer, då ska vi kanske också sälja? Kunskap är makt och om du saknar den - gör som någon annan som vet mer. Åtminstone är detta tanken med att leka 'Följa John' med insiders.

Enligt en artikel i DI så har insiderköpare dragit ned på farten och spekulationer kring varför blir då genast intressant. Har de börjat bli tveksamma? Eller har de inte mer kosing att handla för? Bloggaren Insider har i sin tur åsikten att börsåret 2012 kan bli ett härligt år. Han hävdar att 'signalen för en börsuppgång är extra stark denna gång' och säger att vi kan komma att få en stark börsvår, en slak sommar och sedan en vass höst också. Och det låter ju trevligt.

Hur det sedan går är ju en helt annan femma. Alla har vi det gemensamma att vi saknar en kristallkula för framtiden att titta i. Så, oavsett insiders, finanstidningarnas tips och andra som 'vet mer' är det ändå dina pengar som du slitit ihop som du själv bör besluta kring. Blott du kan avgöra hur de ska placeras, till vilken risk och i vilken omfattning. De är ganska många, de som spelat bort en förmögenhet i chansaffärer eller på de 'säkra' tipsen. Ytterst behövs en tilltro till sin egen förmåga att fatta de rätta besluten - och de kan faktiskt vara att amortera på huset och att spara på ett räntekonto. Ingen är dum för att de inte tar större risker - var och en är sin egen lyckas smed.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg