Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Kvitto eller dubbelt

Jag fortsätter att jobba på men snart stundar helgen och då tänker jag minsann ta helt fritt. Njuta av ett förhoppningsvis härligt aprilväder, umgås med familjen och ta tag i det som slutligen ska bli en färdig deklaration.

För i år är det en aning mer jobb med tanke på att familjen Penning avyttrade sin förra bostad efter sexton år på den adressen och måste då deklarera 'Försäljning av småhus'. Vi har ju, enligt skatteverket, gjort en betydande vinst på denna kåk. I sig helt absurt då alla bostäder tenderar att stiga i en fiktiv värdekarusell, något som bara renderar högre kostnader för oss bostadsägare och mer skatt till statens kassakista. Men det är en helt annan diskussion.

Så jag har ägnat några kvällstimmar åt att sammanställa alla kvitton som lagts på hög genom åren på renoveringar och förbättringar. Och jag började med det allra tråkigaste - lådan med lösa småkvitton. Ni vet, de där vanliga kassakvittona som gärna bleks med tiden och blir svårlästa och som inte går att sätta i en pärm. Den lådan gick jag igenom först i sällskap med ett förstoringsglas, vilket tog ett par timmar. Men det var det värt - tänk vad småkostnader i stora mängder kan ge i slutbelopp? Småkvittona landade på över 44 tusen kronor.

Efter en genomlysning av de 'stora' kvittona fick jag till ytterligare över 350 tusen kronor så en viss summa kommer vi att lyckas med att dra av från 'vinsten'. Ja, hur kan en kostnad som det är att bo någonsin bli en vinst?

I sommar så är det också dags att lägga om ett av våra två bolån. Vi valde att binda lånen på ett respektive två år, vilket i backspegeln inte blev optimalt. Frågan är om vi ska välja att lägga oss rörligt igen och vänta in lån nummer två sommaren 2013 - och då kanske förbättra förhandlingsutrymmet? Vad tror ni?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Det är alltid lönsammare i längden att ligga 100% rörligt. MEN det förutsätter att man har utrymme i sin budget för att klara tillfälliga spikar med hög ränta.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg