Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Upp till bevis

Att bankens rådgivare inte är din vän och ser till ditt bästa är väl inget nytt i sak. Du är naturligtvis en kund som man önskar att tjäna pengar på. När du har det fullt klart för dig så är det också lättare att bli kritiskt granskande och en bättre förhandlare i din kontakt med din bank. Att få rådgivning är bra men något som bör följas upp och ifrågasättas. Även de produkter som banken kanske vill erbjuda dig måste ställas i jämförelsens ljus.

En sparform som Avanza och Nordea nu gärna vill sälja till dig är så kallade räntebevis. Ett sådant värdepapper är en strukturerad produkt som lockar spararna i hopp och tro om en avkastning på 4 procent eller mer under en tid då börsen vacklar och ett Europa i fortsatt finanskris. Räntebeviset är en variant på företagsobligation och är knuten till stora, välkända bolag så som Volvo och - huga - Nokia. Under fem år betalas ränta utan vid fyra tillfällen per år. Minst tiotusen kronor behöver du lägga upp för att kunna investera.

Att banker gärna paketerar sina sparlösningar på ett sådant sätt att de blir synnerligen lönsamma för egen del är inget konstigt - alla verksamheter vill tjäna pengar. Bloggaren 40Procent20år har skrivit kritiskt om räntebevis och förtydligar vad det hela handlar om - högre avkastning och mindre risk för banken.

Namnet på denna strukturerade produkt - räntebevis - är finurligt. Ränta på sparkontot anses ju vara en garanterad, riskfri avkastning, även om den är låg. Att kunna få betydligt fler procent lika riskfritt är väl bra? Många har nappat på denna sparform och banken gnuggar händerna. Självfallet är risken inte helt oväsentlig utan du kan naturligtvis gå minus även på denna typ av affär. Det gäller att läsa på själv - exempelvis saknas statlig insättningsgaranti för produkten.

I vanliga fall så sätter du in pengar på banken som denna kanske sedan lånar ut till ett företag. Om ett sådant lån går i putten så får banken inte tillbaka sina pengar. Detta är den risk som banken tar och som låntagaren får betala lite extra för. Det stora flertalet av lånen banken ger är en god affär i slutänden och detta ger kanske en liten slant tillbaka till dig i form av ränta. Men när det gäller ett räntebevis så lånar du praktiken ut dina pengar direkt till ett företag - möjligen Nokia - och du tar hela risken, inte Nordea. Det finns en potentiell risk att förlora hela din investering. Banken tar ut en avgift på räntebeviset varje år under löptiden -  utöver courtaget vid själva köpet - utan att riskera något alls.

Jag påstår inte att räntebevis behöver vara en dålig sparform - möjligen kommer du ut hel och ren på andra sidan med dina sparslantar i behåll. Men själv anser jag att aktier alltmer visar sig vara en god idé att öka på sitt innehav i - en renodlad sparform som är enkel att förstå sig på. Och där banken inte fyller sina fickor med dina sparslantar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Du har i stort sett rätt gällande räntebevis, MEN åtminstone Nordea har själv en stock med räntebevis, för att hålla liv i andrahandsmarknaden. Så även banken tar faktiskt en risk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra. Undrar om de har Nokia med? :)

   Radera
 2. Kan hålla med om att avgifterna på räntebevisen är för höga. Men, om utbudet ökar så kommer priset ned med tiden. Och om alternativet är ett räntekonto eller en räntefond, där du i praktiken har negativ realränta efter skatt och inflation, då är räntebevis avsevärt bättre. Sedan innebär väl alla investeringar risk, och den som inte vet vad en BR är ska nog inte investera i dylika produkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en kort räntefond är inget alternativ, det håller jag med om.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg