Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Vart bär räntorna?

Medan börsen lever sitt eget kaotiska liv så försöker jag hålla ögonen borta och fingrarna i fickorna. Livet får istället gå sin gilla gång - den här veckan med både vård av barn, taskiga deadlines sedan en egen luftrörsinfektion som final. Trötthet blir till håglöshet som blir till ointresse för annat än att må bättre och bli frisk igen. Idag känner jag mig något hyfsad men åskväder i antågande bättrar inte på huvudvärken, tyvärr.

Istället för aktier och fonder har jag funderat kring bolån och räntor. Det talas ju en del i pressen om att bankernas vinstmarginaler på bolåneräntorna är lite för goda och borde kunna ge oss bostadsägare utrymme för att kunna pruta mer på dessa. Både Avanzas Claes Hemberg - han med hängslena - och Svenska Dagbladet med sin Räntekarta försöker jaga folk ur soffan för att sänka sina räntekostnader. Undrar om det hjälper eller om människor känner sig trötta och blassé?

Familjen Penning har två lika stora bolån som vi valde att binda på ett respektive två år förra sommaren i samband med bostadsbyte och flytt. 3,73 respektive 3,88 procent har vi i bolåneränta på dessa och den sista juli förfaller lån nummer ett. Frågan är därmed hur vi ska agera - lägga om åter med rörlig ränta, vilket jag normalt anser vara det bästa, eller att binda räntan igen. Men situationen känns inte normal.

En listprisränta hos Handelsbanken där de bundna räntorna på ett, två respektive tre år som är lägre än den rörliga tremånadersräntan (3,95%) och där även 5-åringen är nästan densamma (3,97%) skvallrar om att prognoserna kring konjunkturen framgent är ganska dyster. Att binda och amortera flitigt kan vara en god idé.

Över tio år så har svenska hushåll nästan tredubblat sina bolåneskulder. Att välja bort konsumtion för att amortera ned sina lån är inget kul. Kul är det heller inte att behöver sälja sin bostad då det inte längre går ihop. Få är de som ens vågar räkna på vad en ränta på exempelvis 9 procent skulle innebära för plånboken. Att i det längsta undvika en högre belåning än 75 procent av marknadsvärdet är tillrådligt. Att amortera kan ses som ett mycket säkert sätt att spara på.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag har svårt att se att de långa räntorna skall kunna sjunka så värst mycket mer - däremot kan de stiga i princip hur mycket som helst. Att binda på 5 eller 10 år känns inte helt fel även om man betalar en riskpremie för att binda.

  Jag sitter precis i samma tankar, då vi skall ta ett till lån för att bygga ut huset. Samtidigt har vi en väldigt bra rabatt just nu på den rörliga räntan och jag har svårt att tänka mig att vi kan få samma rabatt på ett bundet lån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Hans. Det känns bra att fler än jag börjat att resonera i dessa banor. :)

   Men tror du inte att du kan förhandla kring dina rabatter om du väljer att binda? Det låter rimligt.

   Radera
 2. Livrädd för att hamna i "skiten" så att säga med skyhöga räntor. Slits hela tiden mellan alternativet att investera på börsen (rea rea!) eller amortera sådär galet mycket. Tanken är att att kunna göra både och, frågan är ju bara hur mycket man ska "leva" och hur mycket av belöningen man ska skjuta upp för framtiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv väljer vi att investera denna månad samt jumi. Därefter följer en mer aggressiv amorterinsplan, hade jag tänkt.

   Radera
 3. Generellt gäller att rörligt ska man bara ha om man har råd med högre räntor. Har man mindre marginaler så ska man binda räntorna så att man inte hamnar i en dålig sits. Spekulera inte om du inte har råd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt vill jag hävda att om man inte klarar av en räntenivå på minst 8 procent så har man förköpt sig. Tack för kommentaren, Mama! :)

   Radera
 4. Jag tycket att ränteläget just nu är väldigt ostabilt. Jag som har SEB ser banken inlåningsränta och sedan får jag ett påslag på det. Inlåningsräntan grundar sig på STIBOR 90 och vad jag kan se så är det en nedåtgående trend när jag tittar på rullande medel http://www.slut-pa-pengar.nu/allmant/forbereder-infor-motet-med-seb/

  Om jag dock tittar på vecko medelvärde så visar 100 veckor rullande medel en rätt så kraftig stigning.

  Vårt lån går ut i augusti, jag kommer troligen att binda om det på ett eller två år då vi måste få en stabilare ekonomi och skapa oss lite utrymme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett utmärkt diagram du tagit fram på inlåningsräntan och ett argument i sig. Själv lutar jag åt en 3-åring, faktiskt. :)

   Radera
 5. Kanske detta är ett bra initiativ för att sätta ytterligare press på bankerna... Eller vad tror du?

  http://www.facebook.com/pages/Ja-till-lägre-bolåneränta/110784169060317

  SvaraRadera
 6. I en diskussion mellan amortering eller investering på börsen känns amortering väldigt lämpligt just nu tycker jag. Ökad säkerhet mot ökad osäkerhet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg