Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Investera hemma

Så som jag ser på investeringar så handlar de inte enbart om pengar. Det går att investera i värdepapper, absolut. Men det fungerar också att investera i livskvalitet, hälsa och arbete. Oavsett vilket så krävs det en analys, en gnutta eftertanke och en plan.

Utan hänsyn till området för din investering så är definitionen den att avkastningen ska bli större än kostnaden. Detta är helt enkelt vad det går ut på. Investerar du pengar ska det helst bli fler av dessa. Investerar du i hälsa så ska den bli bättre, i arbete ökad trivsel eller glädje, i livskvalitet en högre sådan.

När människor säger att de investerar i en bostad så är det sällan en investering kring pengar - kostnaden för boendet är oftast högre än det eventuella värdestegring som sker - men kan vara i exempelvis livskvalitet eller tid. Sådant är fallet för familjen Penning som numera sparar tid till och från jobbet, har fått en ökad trivsel och närmare skola. Men som jag nämnde - en investering måste ha en väl definierad plan för att ha en chans att kunna gå i mål, annars litar man mer på turen.

Personligen så har jag det senaste halvåret investerat tid i hälsa genom att träna på ett gym tre gånger i veckan. Den tid jag sätter in är 'kostnaden' och 'vinsten' är ett bättre välmående.

När det gäller arbete är detta också en slags investering. Du investerar med din tid och får tillbaka pengar. Du ger en timme av ditt liv och får en viss summa pengar tillbaka. Denna investering är en tuff ekvation, anser jag. För tid är mer värdefullt än pengar. Du kan skaffa mer pengar, men du kan inte skaffa mer tid. Tiden du har är en ändlig resurs. Så frågan är hur mycket tid du ska offra i utbyte mot pengar? För det finns så mycket annat att använda den till.

Att investera i ett längre liv, ett större vålmående och mer energi är för mig den bästa av dem. Mina penninginvesteringar handlar mer om en ökad frihet att nyttja min tid så som jag önskar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. klokt skrivet! Håller absolut med dig, tiden är viktigare än pengar. Därav vill jag bli skuldfri för att kunna välja hur mycket jag vill jobba. Nu jobbar jag mycket enbart för att bli skuldfri, och då kan man inte vara fri=(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Skulder är i sig besvärligt att förhålla sig till. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg