Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Ursäkta

Förutfattade meningar har vi alla. Liksom behovet av en budget. De flesta har märkligt nog dessutom förutfattade meningar om budgetar.

Tyvärr så kan det kännas som om att gå till tandläkaren - det är inget att se fram emot men likväl nödvändigt. Men även om det kan bli både dyrt och smärtsamt att besöka dental-sadisten så behöver inte din budget bli detsamma. Utan snarare en fröjd och en aha-upplevelse.

För behovet av en budget i privatekonomin är stort i Sverige. Liksom mängderna av ursäkter att låta bli. Några av de klassiska är:

1. Jag är en spontan person och att budgetera spolierar min spontanitet. Fel. Att budgetera stimulerar till 'planerad' spontanitet, lite som en brygd av olja och vatten. Gillar du exempelvis att handla kläder så låt din budget planera för utgiften och låt din spontanitet välja hur, när och vad du avser att köpa. Att planera för det oplanerade fixar din ångest efter shoppingrundan.

2. Jag är inte belånad och behöver därför ingen budget. Fel, även om det kanske fungerar. En budget gör att dina pengar arbetar bättre, varar längre och blir fler. Vem vill inte det?

3. Jag har inte tid att göra en budget. Stort misstag. Vad som gäller är att du inte har tid att INTE göra en budget. Att hantera sina pengar på det mest effektiva sättet tar en eller två timmar per månad. Vad du inte borde ha tid med är att tala med kreditgivare, ta SMS-lån, köpa möbler på krita eller jobba över och extra för att få din ekonomi att gå ihop. Det gäller att se den verklighet som är här och sedan möta den på egna villkor.

4. Budget är för nördar, mesar och snåljåpar. Ja, det stämmer faktiskt. Budget är för rika nördar, mesar och snåljåpar.

5. Att budgetera gör ont, ger dåligt samvete och ångest. Tvärtom, tro mig. En fungerande budget tar bort allt ont som har med dina pengar att göra och hjälper dig att hantera dina ekonomiska problem. En budget är som en läkare som aldrig ställer en felaktig diagnos och dessutom talar om sanningen för dig. Ditt liv blir enklare med en budget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Har väl syndat här ser jag. Befinner mig i läge 2 och har ingen budget så där i skrift.
  Har klarat mig mest genom en vettig inställning till pengar och hårt jobb tror jag. Alltid mer pengar in än pengar ut har det blivit. Man lägger på hög och skapar sig en trygghet på det sättet. Sen har jag varit med ett tag.
  Kanske skulle man skriva ner siffror och planera mer. Och se vad det kan ge.
  Tror annars att de som behöver en budget aldrig gör en. Tyvärr.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du som har ett sådant bra utgångsläge borde kunna få ut mer av slantarna, tror jag. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg