Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Skaffa vänner

Jag gnäller inte. Jag lovar. Även om jag mer eller mindre smälter bort i värmen, så ska jag inte klaga över den. Med tanke på hur usel sommaren varit tidigare så är jag nöjd och glad nu, för det är verkligen sommar!

Familjen Penning är hemma några dagar efter en vecka i Skagen. Några tvättmaskiner ska hinnas köras, lite städning och grilla med vänner. Snart bär det iväg till Öland några dagar. Kanske vi ses på Lammet & Grisen? Hör av dig om du ska dit så svingar vi en bägare.

Betalat räkningar har jag gjort denna afton. Sneglar endast lite förstrött på börsen där alla tycks tugga på naglarna. Vi har visserligen haft ett dödskors i OMXS30 men det har inte övertygat mig om något alls. Anser fortsatt att mitt innehav är bra och kommer att investera mer under sommaren.

Något helt annat följer här - hur du skaffar vänner och inflytande bland människor. De flesta tycker nog att dessa båda attribut är eftersträvansvärda? Alla vill väl ha kompisar och kunna påverka?

Jag läste en artikel av Dale Carnegie där det berättas hur det hela fungerar. Inte är det komplicerat inte.

Först och främst behöver du lära dig den fundamentala tekniken att hantera människor: Inte kritisera, fördöma eller klaga, utan istället ge ärlig och uppriktig uppskattning. Det här fungerar obestridbart bra.


Hur får du andra människor att gilla dig? Jo, genom att:
 • bli genuint intresserad av andra
 • le
 • komma ihåg vad folk heter
 • vara en god lyssnare och uppmuntra andra att tala om dem själva
 • tala kring saker som intresserar den du talar med
 • få den du möter att känna sig viktig.
Är inte detta att fjäska? Nej, så ser inte jag det. Det finns andra vinster med att vara intresserad av andra människor, så som att lära nytt och mer, skapa kontakter och öppna nya dörrar. Och en trevlig person vinner alltid över en kompetent, mindre trevlig person. Vårt sociala samspel ska inte underskattas.

Vad är din erfarenhet av detta?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

 1. Per! Jag läser hans bok just nu "How to win people and influence people". Allt som skrivs i boken är så självklart, men ibland behöver man höra någon säga det till en för att man ska förstå. Det bästa med boken är alla underhållande anekdoter han samlat på sig kring varje "tips" han ger. Jag kan konstatera att effekten av dessa enkla tips är omedelbar och att jag själv nog underskattat vikten av att vara genuint intresserad av folk. Ska inte sväva ut mer nu :) Tack för en bra blogg. (Ps. har en PDF-variant på boken om du vill ha). /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, det var intressant att höra att det finns en hel bok. Du får hemskt gärna skicka boken. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg