Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Bättre dag för dag

Det finns så många små källor till en bättre privatekonomi. Det gäller alla i en familj, liten som stor. Det är de små detaljerna som gör skillnad.

Exempelvis så har lille man varit återhållsam med sina veckopengar sedan långt tillbaka. Sonen har sparat duktigt i sin spargris och vi kunde räkna samman niohundranittio kronor som nu ska sättas in på hans sparkonto på Avanza. Enligt egen utsago så har grabben inga planer för sina slantar utan de får ligga där och gro i en blandning av Avanza Zero och en kort räntefond.

Ett annat exempel var att tecknandet av en ny bilförsäkring renderade i åttiosju sparade kronor varje månad. Tio minuters jobb vid datorn och det var en smalare kostnad för lilla Skodan.

Ibland lyckas man ha lite tur också. Med en aning skammens rodnad så insåg jag idag att familjens bank Handelsbanken varit generös mot oss. I samband med vårt bostadsbyte - och med det större bolån - så valde vi att binda dessa i två lika delar på ett år respektive två år. Med lite rabatt på räntorna fick vi då 3,73% och 3,88%. Nu har ett år passerat och boräntorna har pressats ned ytterligare och det var dags att binda om ettåringen på tre år - något jag och frun fann vara det bästa valet för stunden.

Efter myndig kontakt med banken där jag deklarerade att vi minsann ville ha 30 punkters rabatt på 3,62% och att vi ville ha ett klartecken på detta innan vi reste bort. Helt i sin ordning, sa bankmannen. Idag när jag loggade in på banken visade sig räntan placerats på 3,19%. Och jag som förhandlat mig till 3,32%! Vi tackar för detta och jag inser att jag bör gå en kurs i förhandlingsretorik.

Femhundrasjuttiotre och sjuttiofem sparar vi nu varje månad. Dessa har lagts ovanpå amorteringen. Nu ser jag fram emot nästa sommar då jag hoppas på att räntenivåerna är fortsatt låga. Det mesta tyder på det, men vem kan veta säkert? Då hoppas jag på att kunna binda om halva lånet och sänka räntekostnaden lite till.

Inte ska man förakta en sparad slant även om den är liten. Ackumulerat så kan det bli stora belopp som kan nyttjas bättre. Har du lyckats spara några sekiner i sommar?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Underbart.
  Går i sparar-tankar hela tiden och har gjort följande under semestern:
  1. Flyttat kontantbuffert till SBAB med 3,00% ränta mot att ha dem på min vanliga bank med 1,40%
  2. Bundit om elen till två år, med 94 öre/kWh som pris (hade 110,25 öre tidigare)
  3. Gjort fondbyten från aktivt förvaltade fonder med 1,5-1,75%s avgift som ändå följde index till aktieindexfonder med 0,20% avgift.
  4. Amorterat en klumpsumma på huslånet
  5. Bundit om ena huslånet (av tre) till tvåårig ränta (fick 2,97%)

  Ja, sen resten av semestern drack jag nog mest öl och målade på huset. :)

  SvaraRadera
 2. Vi har dragit ner mycket på maten. bakar eget bröd mm vi får i snitt 2-3 limpor gratis jämfört med att handla i butik. vi har gjort en massa mini justeringar på nästan allt. alla pengar vi spar går till extra amorteringar. många bäckar små blir det...bra jobbat med banken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Imponerande att ni prioriterar amortering så hårt. Fortsatt lycka i kampen. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg