Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

En bättre människa

Jag hade några tankar kring hur enkel psykologi kan hjälpa dig i att skaffa fler och nya vänner. Ja, kanske till och med bättre vänner än de du redan dras med?

Från samma författare så har jag också läst om tvenne ting som många också skulle ha nytta av. Om du har en önskan om att bli en bättre chef och ledare eller om du känner att du vill skaffa dig mer inflytande och mer makt över ditt liv - för ingen är en ö utan alla ingår i något sammanhang. Att kunna ta mer plats på 'rätt sätt' borde gagna de flesta?

Hur vinner du över andra till din sida och din åsikt eller ståndpunkt? Ja, inte är det via klassiska patriarkala beteenden eller andra mästrarfilosofier. Istället är det djupt mänskliga mervärden du måste arbeta med, så som:
 • Vänlighet
 • Har du fel, erkänn snabbt och empatiskt
 • Visa respekt för andras åsikter
 • Låt den andra personen tala mest
 • Låt den andra personen känna att det var dennes idé
 • Försök att se ur den andres perspektiv
 • Var sympatiskt kring den andres önskemål och tankar
 • Dramatisera din idé
 • Släng in en utmaning
Kan du redan dessa saker på ett bra sätt är du säkerligen på rätt väg att bli en mer inflytelserik person. Är du dessutom chef så bör du dessutom arbeta med att vara en ledare - utan att köra med folk:
 • Börja alltid med ärlig uppskattning
 • Omedelbar fokus på misstag som görs
 • Tala om dina egna misstag innan du kritiserar andras
 • Ställ frågor istället för att ge order
 • Låt alltid en person få möjligheten att rädda ansiktet
 • Beröm minsta förbättring. 
 • Ge andra ett rykte de vill leva upp till
 • Gör andra glada över de saker du föreslår

Kommentarer

 1. "Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning" är en riktigt bra bok aom refereras till i kommentarerna från ditt andra inlägg. Jag har läst boken och gillar den skarpt. Carnegie har ju även ledarskapskurser i Sverige där bland annat den boken används. Enligt vänner är kursen väldigt bra och mycket hands-on. Kräver dock att man lägger ner lite fritid utöver övningstillfällena.

  SvaraRadera
 2. Fick du boken som pdf? Var det den översatta versionen isåfall? Är det något man själv kan få ta del av isåfall? Verkar väldigt intressant :)

  Mvh Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här är en länk:

   https://dl.dropbox.com/u/1213538/Per%20Penning/How%20to%20win%20friends%20and%20influence%20people.pdf

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg