Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Panta mera

Alla vi med bolån borde ha läst det finstilta i våra lånevillkor. Ja, så skriver Cornucopia i ett intressant inlägg där han påvisar lånevillkorets innersta kärna - att långivaren både kan kräva amortering och säga upp lånet om denne så önskar.

Stora bolån, som dessutom gärna ökade över tiden då det skulle renoveras kök eller köpas bil, i kombination med att undvika amortering tillhörde inte ovanligheterna igår. Idag är det lite annorlunda med hårdare paket. Det är alltmer ovanligt att exempelvis beviljas nya bolån i samband med köp av ny bostad innan ett undertecknat försäljningskontrakt existerar på den gamla bostaden, detta vittnar många om.

Eftersom familjen Penning har sina bolån hos Handelsbanken och denna bank inte viftar offentligt med sina lånevillkor så tänkte jag här peka på de intressanta delarna. Hos Handelsbanken är det Stadshypotek, den förre detta gröna grisen, som står för fiolerna. Liksom hos Länsförsäkringar bank så finns det en formulering kring det pantförskrivna objektet - din bostad:

Utan långivarens medgivande får pantsatt egendom inte ändras i väsentlig omfattning. Finner långivaren att bestämmelserna åsidosatts så att säkerhetens värde avsevärt försämrats är lånet förfallet till omedelbar betalning. För att kontrollera att pantsatt egendom inte sjunker i värde, så att dess värde som säkerhet avsevärt försämras får långivaren besiktiga egendomen.

Eftersom begrepp som 'väsentlig' och 'avsevärt' är synnerligen diffusa, så är det troligen en god idé att underhålla och vårda sin bostad. Undvik att odla potatis på vardagsrumsgolvet och rensa hängrännorna varje vår. Vem vet vilken dag banken kommer på besök?

I Stadshypoteks lånevillkor nämns inget kring amortering, vilket jag finner intressant. Kan banken då kräva amortering? Eller lutar man sig då på aktuell värdering av bostaden? Vad tror du? Banken kan ju säga upp lånen enligt följande:

För lånebelopp som löper med fast ränta gäller att lånet kan sägas upp av långivaren till återbetalning på villkorsändringsdag. För uppsägning från långivarens sida krävs synnerliga skäl.

Synnerliga skäl är också ett uttryck som är svårtolkat. Kan det vara betalningsanmärkningar? Eller långtidssjukdom? Inte omöjligt kan det innebära möjligheten för banken att få betalning i förtid om värdet på panten understiger lånet. Hur der du på det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg