Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Spelrum

Den sommaren, den ljuva sommaren. Snart så är du ett minne blott, när väl höststormen drar in. Ett härligt minne väl värt att vårda, för även om sommaren kommer tillbaka så har ytterligare ett år passerat i livet. Så alla ögonblick, stunder och tillfällen som jag bemödat mig om att insupa, vara närvarande i och rört vid med alla sinnen - de har skapat levande minnen som berikar mig i all framtid. Att anstränga sig i att låta bli att skynda vidare för fort och att istället ge varje upplevelse, liten som stor, en gnutta spelrum - där har jag själv funnit så mycket glädje som berikar mig även framåt. En solnedgång, ett skrattande barn, en vindpust genom björkarna. Minnen som kanske kan klassas som banala. Ändå minnen som lever och som jag kan återskapa. 

Skolan för barnen och jobbet för mig och frun är nu åter vardagen. Ganska snabbt blir det rutiner som följs och dagarna ter sig kortare och mer likartade. Svårt är det att särskilja veckodagarna åt. Det är då den riktiga utmaningen blir verklighet. För hur skapar vi levande, närvarande minnen i vardagen? Som gör att vi kan se tillbaka på en regnig tisdag i november så som en härlig dag? Att åka till New York en weekend, det kan vilket pucko som helst göra, men att få en regnig tisdag att svänga – det är det som är det svåra, enligt Täppas Fogelberg. Men jag är helt övertygad att det är den förmågan som är en av nycklarna till lyckans land.

'I have never been a millionaire. But I have enjoyed a crackling fire, a glorious sunset, a walk with a friend and a hug from a child. There are plenty of life's tiny delights for all of us.'
Jack Anthony

Mycket handlar det om att stanna upp, tagga ned och vara närvarande här och nu. Inte ständigt ligga i planeringsläge för den kommande kvarten, halvtimmen eller timmen. Mindfulness, som egentligen betyder sinnesnärvaro, är en metod för detta som är lätt att lära och kan användas när som helst, var som helst. Söker du på nätet så finns det många som vill tjäna pengar på dig i att lära dig Mindfulness. Jag föreslår att du läser mitt inlägg här istället, till att börja med. Medveten närvaro har stöttat mig mycket det senaste året. Jag mår helt enkelt bättre.

Brått lönar sig inte. Så är det verkligen. Det är svårt, men viktigt, att låta bli att följa med strömmen, att undvika att springa när alla andra gör så. Inga intelligenta beslut har tagits under stress. Däremot har många av dem tagits efter att man 'sovit på saken'. Hjärnan är komplex och tänker medan du sover. Jag läste om en man som löste problem genom att posta dem till sin hjärna. Istället för att gå och grubbla så gjorde han sig en bild av att han skrev ned sitt bekymmer på ett papper, lade det i ett kuvert, klistrade igen och postade det i hjärnans brevlåda. Sedan så slutade han att tänka på det för han visste att om en dag eller två så skulle hans hjärna återkomma med lösningen i hans brevlåda. Genialt, för så fungerar det. Huvudet jobbar när du sover, motionerar eller bara slappar. Låt din hjärna ta hand om det hela medan du njuter av livet. Problem som behöver bra lösningar kräver tid - tänk om alla världens beslut var grundade på brev som utvilade hjärnor fått fundera på åtminstone ett par dagar? 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  intressant?

Kommentarer

Populära inlägg