Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Alla dessa dagar

En slant hit, och en slant dit och så slant i diket. Varje gång jag ser på programmet 'Lyxfällan' så blir det tydligt att många människor har svårt att se vad återkommande, månatliga belopp gör för privatekonomin. Ja, eller kanske emot privatekonomin, om vi hårddrar förtydligandet. Små belopp blir stora med tiden, däri ligger det förädiska.

Ett mobilabonnemang med en ny, fräsch telefon - som du inte har pengar till att betala kontant för. Lätt att lockas till att teckna sig för. 399 kronor per månad, det är väl inget? Tja, det beror på hur vi väljer att räkna. För det första så innebär dessa 399 riksdaler att du låser en del av din framtida inkomst under 12, 24 eller kanske 36 månader. Nästan femtusen kronor per år blir det.

Ett annat sätt att räkna är hur många dagar under en månad du behöver arbeta för att betala för telefonen. Låt oss säga att din nettolön på en månad är 18 000 kronor. Under en genomsnittlig månad arbetar du 22 dagar vilket ger dig en daglöning på 818 kronor. Så varje månad börjar du med att arbeta ihop till telefonen - hela förmiddagen och nån timme till efter lunch. Januari till december. En sex eller sju dagar om året för en lur som du tröttnat på innan du betalt den?

Ovan var ändå ett ganska billigt exempel. Med en familj på fyra och lika många abonnemang kräver att mor och far jobbar en hel dag tillsammans till lurarna allena. Varje månad i två år, möjligen.

Alla återkommande, månatliga kostnader som man valt att dra på sig kan användas i dessa 'arbetsdagskalkyler'. Så som exempel räknar jag på familjen Pennings ränte- och amorteringskostnader på detta sätt. För mig och frun innebär det att vi båda arbetar måndag, tisdag och onsdag samt förmiddagen på torsdagen för att betala bolåneräntan. Därefter jobbar vi vidare med amorteringen den dagen samt fredagen. Sedan är det helg men vecka två så blir det både måndag och tisdag till att amortera. Nästan en och en halv vecka till dessa två poster. Varje månad. Därefter följer allt annat, så som mat, el, försäkringar och så vidare.

Amorteringen i sig är ju ingen kostnad utan gör visserligen att jag och frun arbetar drygt en och en halv minut mindre för varje månad som passerar till räntan. Likväl är det pengar som ska ut.

Att spara en femhundring per månad kan låta lite. Samtidigt så kan det innebära att du arbetar en halv dag mindre varje månad när du slipper denna kostnad. Sex dagar per år blir det. Ställ det i paritet till de tjugofem semesterdagar per år som de flesta har.

'Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet' som Stig Johansson uttryckte det. Tid är pengar och vice versa. Bestäm dig för hur du vill göra med dem - ny mobil eller ett par timmars frihet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bra inlägg. Jag tänker också på det sättet att tid är pengar och har minimerat mina löpande utgifter, gått ned i arbetstid och njuter av min frihet...

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt och avundsvärt. Du måste vara en livsnjutare av rang. :)

   Radera
 2. Tänkvärt. Ett mycket bra inlägg! /Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknade själv på vårt bolån. Räntan på lånet sjunker med 8kr per månad just nu ( efter amortering). Låter inte så mycket men på två år blir 8kr. 2400kr. Då är inte räntesänkningen på grund av amorteringen med.

   MrP.

   Radera
 3. Någon som vet var man kan hitta en enkel ränte-amortiseringssnurra som beräknar total amorteringstid och samtidigt beaktar den kontinuerliga minskade kostnaden för räntan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det finns en funktion / formel för detta i Excel men jag minns inte hur den fungerar eller vad den heter.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg