Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Anpassning

Att anpassa sig för att hantera en ny situation, det är nog den allra viktigaste anledningen att mänskligheten överhuvudtaget existerar. En förmåga för överlevnad, javisst. Men också en förmåga att odla inom alla andra områden vi stöter på. För en sak är säker - inget är beständigt utan allt, allt, allt är i förändring.

Jag hörde idag på radion att det av fackföreningar i Grekland utlysts nya generalstrejker mot nedskärningarna, de nedskärningar som är nödvändiga för att nya nödlån ska betalas ut till den grekiska staten och hålla landet kvar i eurosamarbetet. Det är bra att det är tillåtet att protestera, det är en grundläggande rättighet i demokratiska samhällen. Och det är bra ATT man protesterar när man finner att sakers natur är felaktiga. Men det mest intressanta är det som inte syns eller hörs i nyheterna - vad gör de strejkande för att hantera den nya, svåra, uppkomna situationen? Vad gör de - då de inte demonstrerar - för att sätta mat på bordet och betala sin hyra?

En del sitter nog och surar, muttrar om att allt var bättre förut och lägger all skuld på yttre omständigheter. Och det kan man ju göra. Men genom att skylla på andra ger man också andra makten. Väljer man att ta åtminstone en del av ansvaret själv skapar man också utrymme för ett agerande.

En hel del ungdomar i Grekland startar nu egna företag, bland annat inom IT. I radioreportaget sa en ung kvinna, som tidigare arbetat inom byggnation men numera gjorde hemsidor kring geotekniska data, att hon faktiskt inte hade något val: 'I have to adapt to this new situation'. Denna kvinna har bra överlevnadsgener, vill jag hävda.

Adapt and overcome. Anpassa och klara av. Jag gillar uttrycket. Varje ny situation som uppstår kan ses som ett nytt problem - eller en ny möjlighet. Valet är ditt. Livet är inte, och ska inte heller vara, en bekväm länsfåtölj utan snarare en fartfylld färd på en motorcykel eller kanske en kuse? För vad väntar efter nästa backkrön? En underbar sommaräng eller en ilsken tjur? Oavsett så måste du hantera det för att överleva.

Bekymmer eller problem - de negativa situationerna som uppstår - kan så klart vara svårt att se som möjligheter. Samtidigt så har du inget val. Anpassa dig och klara av. Gå stärkt ur striden och vidare med ett bättre självförtroende. Att klaga stärker ingen, gör ingen vackrare eller mer inflytelserik, gör ingen mer populär eller glad, gör ingen till din nya vän eller livskamrat. Att klaga är enbart nedbrytande för dig själv.

Det är alltid svårt att lära om, att bryta ett invant mönster. Men det går. Börja idag. Stop whining - adapt and overcome.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Dom enda problem som löser sig genom att klaga.Är om man har en far och mor som curlar för en!Annars är det nog bara att försöka ta tag i problemen och lösa dom efter bästa förmåga.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg