Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Elande kraft

Idag så är det lördag och ett ettrigt, ihållande regn håller mig inomhus. Vad kan då vara en bättre sysselsättning än att titta på familjens privatekonomi? Dagens punkt är elektricitet och på detta område vet jag idag att familjen Penning, eller rättare sagt jag själv, gjorde ett mindre bra val. Vi band helt enkelt vårt elavtal på 24 månader hösten 2012. Det kändes som ett bra beslut då men elpriset har inte haft den dyrare utveckling som jag trodde - utan tvärtom.

Det avtal vi då skrev var med ett elpris på 110,63 öre per kilowatt inklusive allt, vilket är bundet till nästa år och den sista oktober. Nätavgiften orkar jag inte ens titta på eftersom jag inte kan välja leverantör. Här finns en del kvar att fundera kring för konkurrensverket, anser jag. Nåväl, med nätavgiften inkluderad hamnar vi på en årskostnad på ungefär 33 tusenlappar. Pengar det med. En rejäl bit av familjens nettoinkomst.

Idag kan jag, när jag tittar på elskling.se, se att vi kan teckna ett nytt tvåårigt avtal på 94 öre vilket skulle spara oss 3 625 kronor per år. Eller ett helt rörligt avtal på 67 öre vilket innebär upp till 9 500 kronor i sparpotential per år. Jag mår lite illa nu, känner jag. Nitlotten är dragen och vi lider av den mer än ett helt år till.

Så vad är alternativet? Jo, att dra ned på förbrukningen, helt enkelt. Lite svalare inomhus i vinter, kortare duschar och annat smått och gott. Vi brukar engagera hela familjen i förståelsen för att alla pengar som kastas ut med badvattnet innebär färre kronor över till semester och annat roligt.

Nu är det dags för lite lördagsstädning. Snabeldraken ska ut på en tur. Ha en skön lördag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Det är alltid lätt att vara efterklok. Titta framåt istället. Kanske blir det tokdyr el denna vinter? Vem vet..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg